Ajax O18 (Voorheen A1/O19)

Alles over de toekomstige Godenzonen; de jeugd.

Moderator: mods

Mr. Ajax
Berichten: 12978
Lid geworden op: vr sep 26, 2003 3:32 pm

Re: Ajax O18 (Voorheen A1/O19)

Bericht door Mr. Ajax » vr jun 24, 2022 7:30 pm

Arthur schreef:
vr jun 24, 2022 3:06 pm
90% kans dat we daar ook niet veel meer van gaan horen.
Die duikt straks via een verhuurperiode bij Augsburg bij Sparta op.
- Je bent net zolang gestoord tot je een genie bent -

wimpey
Berichten: 48639
Lid geworden op: vr sep 26, 2003 9:12 pm

Re: Ajax O18 (Voorheen A1/O19)

Bericht door wimpey » ma jul 11, 2022 8:12 pm

https://mobile.twitter.com/Rinzinho/sta ... 9753001986

Lijkt me stug dat al die spitsen weglopen wanneer de opleiding voor hen zou werken.

De Dominee
Berichten: 3945
Lid geworden op: zo okt 06, 2013 3:12 pm
Locatie: Alkmaar

Re: Ajax O18 (Voorheen A1/O19)

Bericht door De Dominee » ma jul 11, 2022 8:30 pm

Heeft ook een aanbod van Hamstra ontvangen als ik het goed begrijp op andere fora.
All pigs are equal but some pigs are more equal than others.

Yopii
Berichten: 13592
Lid geworden op: zo nov 06, 2016 10:14 am

Re: Ajax O18 (Voorheen A1/O19)

Bericht door Yopii » ma jul 11, 2022 10:06 pm

Die jongen hoeft het niet voor het geld te doen.

Maar ja, Kluivertje ging er ook vandoor, en die kon altijd schooien bij zijn papa en zijn mama het gangsterliefje.

Gebruikersavatar
999
Berichten: 55929
Lid geworden op: do sep 25, 2003 6:53 pm

Re: Ajax O18 (Voorheen A1/O19)

Bericht door 999 » ma aug 15, 2022 8:19 am

Ajax strikt Wouters voor bovenbouw
AMSTERDAM Jan Wouters (62) maakt sinds vorige week deel uit van de jeugdopleiding van Ajax. De 70-voudig international, die tussen 1986 en 1991 voor de Amsterdammers speelde en daar van 1998 tot 2000 trainer was, krijgt een rol in de bovenbouw.

Wouters wordt assistent bij Ajax onder 18, maar zal ook geregeld op het veld staan bij Onder 17 en als specialistentrainer. Ajax hield de laatste jaren nauw contact met de oud-speler, polste hem al eerder voor (jeugdtrainers)functies, maar pas onlangs kwam het tot een samenwerking, nadat Wouters aangaf daar weer de energie voor te hebben.

De Utrechter was eerder als hoofdtrainer actief bij FC Utrecht en Ajax en als assistent bij onder meer PSV, Feyenoord, Rangers en Fortuna Sittard.
De T.

De Dominee
Berichten: 3945
Lid geworden op: zo okt 06, 2013 3:12 pm
Locatie: Alkmaar

Re: Ajax O18 (Voorheen A1/O19)

Bericht door De Dominee » di aug 16, 2022 1:14 pm

Jöhnk schreef:
do dec 23, 2021 2:52 pm
https://sportnieuws.nl/voetbal/binnenla ... los-video/

https://www.voetbalprimeur.nl/nieuws/91 ... roda-.html

Dit kun je die kinderen toch niet aandoen? Ik hoop maar dat ze weten waar ze aan beginnen. Mijn beeld van deze man: weinig kwaliteiten en veel problemen.
Is kennelijk alweer weg bij Ajax.
All pigs are equal but some pigs are more equal than others.

wimpey
Berichten: 48639
Lid geworden op: vr sep 26, 2003 9:12 pm

Re: Ajax O18 (Voorheen A1/O19)

Bericht door wimpey » di aug 16, 2022 2:40 pm

En dan verbaasd zijn dat de grote talenten vertrekken.... :excited.gif:

Alexander
Berichten: 8021
Lid geworden op: wo sep 24, 2003 5:19 pm

Re: Ajax O18 (Voorheen A1/O19)

Bericht door Alexander » di aug 16, 2022 6:10 pm

Door Ten Hag binnengehaald. Schijnt meer gebeurd te zijn wat de reden van Ajax is geweest om hem weg te sturen.

Yopii
Berichten: 13592
Lid geworden op: zo nov 06, 2016 10:14 am

Re: Ajax O18 (Voorheen A1/O19)

Bericht door Yopii » wo aug 17, 2022 9:41 am

Vind ik dus belachelijk, waarom mag de hoofdtrainer zijn vriendje neerzetten bij de jeugd?

JP de Jong was toch de speler die in dienst van Utrecht antisemitische liedjes zong in de kleedkamer toen ze daar een keer Ajax hadden verslagen? Bweh.

Gebruikersavatar
999
Berichten: 55929
Lid geworden op: do sep 25, 2003 6:53 pm

Re: Ajax O18 (Voorheen A1/O19)

Bericht door 999 » za aug 20, 2022 10:30 am

Renderen in de schaduw
Sinds kort is Jan Wouters assistent-trainer van Ajax onder 18: „Ik ben alleen met het voetbal bezig en niet met de organisatie, want daar ligt mijn kracht niet.”

FOTO MATTY

VAN WIJNBERGEN

INTERVIEW Bescheiden Jan Wouters terug bij Ajax: ’De club helpen die me zo veel moois heeft gebracht’
Jan Wouters (62) werkte samen met voetbalgrootheden als Johan Cruijff, Willem van Hanegem, Franz Beckenbauer, Lothar Matthäus, Ruud Gullit, Marco van Basten, Frank Rijkaard, Ronald Koeman en Dennis Bergkamp. Sinds kort is hij vier dagen in de week assistent-trainer van Ajax onder 18. Dat mensen dat misschien gek vinden, vindt Wouters dan weer gek. „Ik ben gewoon een liefhebber”, zegt hij tussen het Champions League-tweeluik tussen twee andere oud-werkgevers – PSV en Rangers – door.

door Mike Verweij

De spotlights? Niets voor Jan Wouters. De Europees kampioen van 1988 geniet juist van de anonimiteit. „Ik vind het heel grappig als ik de honden uitlaat, er een opa met zijn kleinzoon voorbijloopt, die zegt dat ik vroeger een heel goede voetballer was en dat jongetje geen idee heeft wie ik ben. Dat vind ik fijn, want ik voel me het prettigst in de schaduw”, zegt hij aan de keukentafel in zijn prachtige woning.

De aankondiging dat Wouters een rol gaat vervullen bij Ajax, de club die hij als speler en hoofdtrainer diende, kwam voor velen als een verrassing. „Voor mezelf eigenlijk ook”, beaamt de middenvelder van weleer. „Ajax had weleens eerder geïnformeerd, maar ik zat met de oppas op mijn kleinkinderen in een iets andere fase van mijn leven. Zij gaan nu binnenkort naar school, hun eigen leventje leiden en de uitdaging om bij Ajax met de jeugd te gaan werken, vond ik leuk.”

Hoewel de 70-voudig international zijn loopbaan bij FC Utrecht begon, een prachttijd had bij Bayern München en zijn laatste wedstrijden speelde voor PSV, was het voor hem nu een uitgemaakte zaak als jeugdtrainer bij Ajax aan de slag te gaan. „Dáár heb ik echte bekendheid en de waardering als voetballer gekregen en heb ik het Nederlands elftal gehaald. Dit is de club die me het meest na aan het hart ligt. De manier van voetballen is me altijd bijgebleven en ik vind het mooi om daar nu mijn steentje aan bij te dragen. Ik kijk of ik dingen kan verbeteren.”

Zoals Johan Cruijff in 1986 aan hem sleutelde. „Hij is bepalend geweest voor mijn carrière en heeft ervoor gezorgd dat ik het bij Ajax heb gered. De hele wereld had zoiets van: wat moet Wouters nou bij Ajax? Maar Johan ging met me aan de slag. Hoe ik me moest positioneren ten opzichte van de bal en het doel van de tegenstander, want daar stond ik altijd met mijn rug naartoe. En ik moest wegblijven bij de situatie. Na drie maanden vroeg hij: ’Je hoort me niet zo veel meer, hè, Jan?’ En ik beaamde dat. Het was volgens hem het teken dat het beter ging.”

Wouters probeert voor de Ajax-jeugd een zelfde soort leermeester te zijn. Zijn nieuwe rol past hem beter dan die in 1998, toen hij na het plotselinge vertrek van Morten Olsen voor de leeuwen werd gegooid bij Ajax 1. „Ik weet van mezelf dat ik geen hoofdtrainer ben. Dat heb ik gaandeweg wel geleerd”, zegt Wouters stellig. „Op het moment dat ik bij Ajax de kans kreeg, was ik pas twee jaar gestopt als speler. Het hoofdtrainerschap accepteerde ik, omdat ik die kans misschien nooit meer zou krijgen, maar was voor mij niet weggelegd qua organisatie. Het managen had ik gewoon niet in me. Punt. Nee, ook als ik me verder had kunnen ontwikkelen en pas later was aangesteld als hoofdcoach, was dat geen succes geworden, denk ik.”

Dat een voormalig hoofdtrainer later bij dezelfde club als (assistent-)jeugdcoach op het veld staat, komt zelden tot nooit voor. „Om eerlijk te zijn, heb ik daar niet eens bij stilgestaan. Dus of het bijzonder is, weet ik niet. Ik zou het niet nederig willen noemen, wel dienend: de club helpen die me zo veel moois heeft gebracht. En datgene doen waar ik me lekker bij voel.”

Over het interviewverzoek moest Wouters wel even nadenken. Hij is een type niet-lullen-maar-poetsen, opereert het liefst buiten het gezichtsveld – binnen de poorten van De Toekomst – en hoeft geen schouderklopje voor de ontwikkeling van de vier jeugdspelers die hij buiten de groepstrainingen om ook individueel onder zijn hoede neemt.

De jeugdtrainer Wouters vertoont wat dat betreft overeenkomsten met de bescheiden international die in 1988 Europees kampioen werd. Hoewel de middenvelder tijdens het EK in Duitsland ook een sleutelrol vervulde, ging de meeste aandacht naar Gullit, Van Basten, Rijkaard en Koeman uit. „In coronatijd heeft de NOS alle EK-wedstrijden nog een keer helemaal uitgezonden. Pas daarna kreeg ik van mensen te horen: ’Jezus, jij hebt eigenlijk een geweldig toernooi gespeeld’. In 1988 stonden de grote vier inderdaad vooral in de schijnwerpers, maar daar had ik totaal geen moeite mee.”

Intern was er namelijk wel de waardering. „Mijn medespelers en de staf prezen me om mijn inbreng. Alleen is mijn spel bij het grote publiek misschien toen niet zo opgevallen.”

Wouters lacht. „Ik was een dienende speler. Dat ik nu bij Ajax een vrije rol zou krijgen, had ik als voetballer niet kunnen bedenken. Ik ben alleen met het voetbal bezig en niet met de organisatie, want daar ligt mijn kracht niet.”

Op De Toekomst kijkt hij zijn ogen uit. „Ik loop nu een paar dagen mee en wat me heel erg opvalt, is de gretigheid van die jongetjes. Het beeld van verwende voetballers bestaat, maar daar is bij Ajax echt geen sprake van. Ze luisteren, proberen dingen op te pikken en of ze het dan goed of nog steeds fout doen, maakt me niet uit. Het gaat om de bereidheid je elke dag te verbeteren. En die is er enorm.”

Vier keer in de week rijdt Wouters vanuit Valkenswaard naar Amsterdam en terug, 260 kilometer. „In mijn tijd als assistent van Giovanni van Bronckhorst bij Feyenoord ben ik ook op en neer naar Rotterdam gereden. Ik vind het lekker om anderhalf uur te kunnen nadenken over een training, een wedstrijd, een bepaalde situatie of een speler. Die tijd heb ik. Natuurlijk was het idealer geweest als ik dichterbij zou wonen. Maar het zij zo.”

Het tekent zijn liefde voor Ajax, die hij ook voor Rangers en Bayern München voelt. De geboren Utrechter bewaart prachtige herinneringen aan zijn tijd in Glasgow. „Na een half jaar werd Dick Advocaat technisch directeur en kwam Alex McLeish. Die kende me niet en wilde het een half seizoen met me aankijken. Het klikte zo goed dat we daarna nog vier jaar hebben samengewerkt en nog altijd contact hebben. We hebben veel successen, maar nog meer lol gehad”, lacht Wouters.

„Schotten hebben geweldige humor, zijn heel gastvrij en recht voor zijn raap, kortom een fantastisch volk. Ik moest wel oppassen aan mijn slaap toe te komen. Het was vaak zo gezellig dat je niet meer weg kwam. En als ze bij ons thuis waren, kreeg ik ze de deur niet uit. Voeg de warmte van de mensen bij de entourage in het stadion, de beleving van het publiek en het is duidelijk dat ik met een goed gevoel terugkijk op die tijd.”

Zoals hij ook zijn Bayern-periode koestert. „De omgeving is fantastisch en de club is de best geleide ter wereld. Mijn vrouw heeft gehuild toen we daar weggingen. Zó goed beviel het ons. Met mijn knie gaat het inmiddels niet meer, maar ik heb geregeld wedstrijden met oud-Bayern München gespeeld. Dan word je uitgenodigd, van het vliegveld opgehaald met een Bayern-bus en zie je alle knakkers weer die je dertig jaar nauwelijks hebt gezien. Het is allemaal perfect geregeld. Elk jaar ontvangen we ook een uitnodiging voor de Oktoberfesten en daar gaan we graag naartoe.”

Het is goed dat het ter sprake komt. „Ik moet de hoofdtrainer van Ajax onder 18, Frank Peereboom, nog even vrij vragen”, eindigt Wouters het interview met een grijns.
’Van Hanegem stelde me gerust’
VALKENSWAARD Pas als Jan Wouters wordt gevraagd zijn favoriete elftal samen te stellen uit alle mensen met wie hij – in welke hoedanigheid dan ook – heeft samengewerkt, dringt het besef door dat zijn pad dat van vele voetbalgrootheden heeft gekruist. „Ik heb er nooit zo over nagedacht, maar ik ben er wel trots op met Johan Cruijff, Franz Beckenbauer en Willem van Hanegem te hebben mogen werken.”

Over zijn favoriete doelman hoeft Wouters niet lang na te denken. „Hans van Breukelen. Ik stuur hem wel vaak een berichtje om hem eraan te herinneren dat ik het meest tegen hem heb gescoord als keeper van PSV. Dan antwoordt hij alleen: ’Vieze vuile Utrechtse teringlijer’. Hans is de beste keeper met wie ik heb gewerkt.”

Wouters’ achterhoede bestaat uit: de centrale verdedigers Ronald Koeman en Frank Rijkaard en linksback Giovanni van Bronckhorst. „De rechtsback zal niet veel mensen wat zeggen, maar is Jorginho uit mijn Bayern-tijd.”

Op dat moment staat Van Hanegem overigens al lang op het A4’tje. „Ik was sowieso eerst een fan van hem en had posters met Willem op mijn kamer hangen. Mijn sokken droeg ik ook omlaag. Totdat mijn vader zei dat ik daar vanwege mijn kromme poten mee moest stoppen”, zegt de ex-international.

„En in één keer sta je dan bij FC Utrecht met hem op het trainingsveld. Ik stond stijf van de zenuwen en durfde hem bijna niet aan te kijken. Na de eerste pass- en trapoefening zei hij dat ik niet zo moest nadenken, maar het gewoon moest doen. Hij stelde me gerust, maar als het hem niet zinde schopte hij je met hetzelfde gemak doormidden. Zijn hele manier van doen en laten beviel me wel. Gemeen zijn als het moet en niet tegen je verlies kunnen.”

Van Hanegem wordt geflankeerd door Lothar Matthäus (Wouters: „Daar maak ik me misschien niet populair mee”) en Dennis Bergkamp staat op tien. Johan Cruijff en Marco van Basten zijn twee logische aanvallers en de derde is bijna even bekend. „Ronaldo. Ook al was hij pas zeventien toen ik met hem bij PSV speelde. Rinus Michels is de bondscoach en Ruud Gullit de eerste reserve”, aldus Wouters.


De T.

Yopii
Berichten: 13592
Lid geworden op: zo nov 06, 2016 10:14 am

Re: Ajax O18 (Voorheen A1/O19)

Bericht door Yopii » za aug 20, 2022 11:22 am

Mooie man, die Jan. Een ex-topvoetballer en trainer met een goed zelfbeeld, kom daar maar eens om. :biggthumpup.gif:
Zoals Johan Cruijff in 1986 aan hem sleutelde. „Hij is bepalend geweest voor mijn carrière en heeft ervoor gezorgd dat ik het bij Ajax heb gered. De hele wereld had zoiets van: wat moet Wouters nou bij Ajax? Maar Johan ging met me aan de slag. Hoe ik me moest positioneren ten opzichte van de bal en het doel van de tegenstander, want daar stond ik altijd met mijn rug naartoe. En ik moest wegblijven bij de situatie. Na drie maanden vroeg hij: ’Je hoort me niet zo veel meer, hè, Jan?’ En ik beaamde dat. Het was volgens hem het teken dat het beter ging.”
Simpel voetballen is het moeilijkste wat er is. :smallgrin.gif:
Op De Toekomst kijkt hij zijn ogen uit. „Ik loop nu een paar dagen mee en wat me heel erg opvalt, is de gretigheid van die jongetjes. Het beeld van verwende voetballers bestaat, maar daar is bij Ajax echt geen sprake van. Ze luisteren, proberen dingen op te pikken en of ze het dan goed of nog steeds fout doen, maakt me niet uit. Het gaat om de bereidheid je elke dag te verbeteren. En die is er enorm.”
Van zo iemand kan een talent iets leren.
Ik heb er echt een hekel aan als mensen beginnen over 'de jeugd van tegenwoordig'. Elke generatie is anders. Een jeugdtrainer moet daar wel oog voor hebben. Tegelijktijd blijft de essentie van voetbal altijd dezelfde: juiste baltempo, juist gebruik van tijd en ruimte.

Gebruikersavatar
Marillion
Site Admin
Berichten: 37479
Lid geworden op: vr sep 19, 2003 12:51 pm

Re: Ajax O18 (Voorheen A1/O19)

Bericht door Marillion » za aug 20, 2022 3:28 pm

Mooi dat iemand met zijn staat van dienst nu binnen de club actief is. Hoofdtrainer zijn is ook niet voor iedereen weggelegd. Ik kan me hem nog wel herinneren uit die tijd, hij zag er al vrij snel niet gezond meer uit.

Uit zijn tijd als speler bij Ajax denk ik in eerste instantie terug aan die 3-2 tegen PSV in het Olympisch Stadion. Wouters maakte de 2-2 en de 3-2.
Nil volentibus arduum

Gebruikersavatar
Zuidema
Berichten: 11133
Lid geworden op: zo nov 09, 2003 1:35 am

Re: Ajax O18 (Voorheen A1/O19)

Bericht door Zuidema » ma aug 22, 2022 5:56 pm

Zoals hij ook zijn Bayern-periode koestert. „De omgeving is fantastisch en de club is de best geleide ter wereld. Mijn vrouw heeft gehuild toen we daar weggingen. Zó goed beviel het ons.
Het allereerste beeld dat de Sportschau in de samenvatting bij Jans debuut in 1991 liet zien: een furieuze Wouters, die razend en tierend met woeste armgebaren teamgenoten tot onder het gras zat uit te kafferen. De verslaggever: ''Jetzt wird bei Bayern wieder in die Hände gespuckt!'' Geweldig! :drecul.gif:

Beckenbauer dweepte bijna met Jan. Hij zette hem een paar geleden zelfs nog in het beste elftal spelers, met wie Der Kaiser gewerkt had.
Wanneer gaan we weer ''leveren''?

Gebruikersavatar
Rooie
Berichten: 8072
Lid geworden op: ma mar 31, 2008 10:52 am
Locatie: Amsterdam

Re: Ajax O18 (Voorheen A1/O19)

Bericht door Rooie » di sep 13, 2022 2:23 pm

Ook dit jaar blijven ze in de Youth League vasthouden aan een piepjong (talentvol) team. Zo tegen een Liverpool vol met dispensatiespelers... vrees dat het een fysiek David tegen Goliath word.

wimpey
Berichten: 48639
Lid geworden op: vr sep 26, 2003 9:12 pm

Re: Ajax O18 (Voorheen A1/O19)

Bericht door wimpey » di sep 13, 2022 4:51 pm

3-0 achter. 3 * Cannonier. Goede naam voor een spits.

Alexander
Berichten: 8021
Lid geworden op: wo sep 24, 2003 5:19 pm

Re: Ajax O18 (Voorheen A1/O19)

Bericht door Alexander » di sep 13, 2022 10:10 pm

Keepertje van Ajax kost 3 goals. Dacht dat hij een groot talent was, maar dat wist hij goed te verbergen.

Yopii
Berichten: 13592
Lid geworden op: zo nov 06, 2016 10:14 am

Re: Ajax O18 (Voorheen A1/O19)

Bericht door Yopii » di sep 13, 2022 10:23 pm

Rooie schreef:
di sep 13, 2022 2:23 pm
Ook dit jaar blijven ze in de Youth League vasthouden aan een piepjong (talentvol) team. Zo tegen een Liverpool vol met dispensatiespelers... vrees dat het een fysiek David tegen Goliath word.
Jouw vrees is zomaar waarheid geworden.

Setford is piepjong, misschien te jong.

Ik vind het wel jammer dat Ajax nooit op volle kracht aan de YL deelneemt.

Lionel
Berichten: 43699
Lid geworden op: vr sep 26, 2003 12:35 am

Re: Ajax O18 (Voorheen A1/O19)

Bericht door Lionel » wo sep 14, 2022 11:37 am

Vind ik niet erg. Minder kans dat spelers worden weggepikt.
IK GELOOF!!!!!!

Gebruikersavatar
Marillion
Site Admin
Berichten: 37479
Lid geworden op: vr sep 19, 2003 12:51 pm

Re: Ajax O18 (Voorheen A1/O19)

Bericht door Marillion » do sep 15, 2022 6:00 pm

Ik heb altijd dubbele gevoelens. Inderdaad ben ik ook bang voor belangstelling van buitenlandse clubs als talenten te veel opvallen of als Ajax simpelweg ver komt in het toernooi.

Jonge spelers opstellen is voor die jongens een goede les omdat ze dan vaak fysiek de mindere zijn. Maar met een iets ouder elftal kom je misschien verder en dat is vanuit opleidingsperspectief ook interessant omdat je dan meer wedstrijden tegen sterke tegenstanders hebt.

Tenslotte vind ik het dan ook wel weer leuk als Ajax wél ver komt omdat het toch reclame is voor onze club als opleidingsinstituut.
Nil volentibus arduum

Lionel
Berichten: 43699
Lid geworden op: vr sep 26, 2003 12:35 am

Re: Ajax O18 (Voorheen A1/O19)

Bericht door Lionel » do sep 15, 2022 7:50 pm

Dinsdag stonden Timber, Blind, Taylor, Brobbey en Bergwijn in de basis. Lijkt mij ook goede reclame. Bergwijn hoef je overigens niet perse mee te tellen.
IK GELOOF!!!!!!

Mr. Ajax
Berichten: 12978
Lid geworden op: vr sep 26, 2003 3:32 pm

Re: Ajax O18 (Voorheen A1/O19)

Bericht door Mr. Ajax » do sep 15, 2022 10:30 pm

Lionel schreef:
do sep 15, 2022 7:50 pm
Dinsdag stonden Timber, Blind, Taylor, Brobbey en Bergwijn in de basis. Lijkt mij ook goede reclame. Bergwijn hoef je overigens niet perse mee te tellen.
Brobbey niet (wel ingevallen, net als Klaassen), Rensch wel.
- Je bent net zolang gestoord tot je een genie bent -

Plaats reactie