Is opleiden een vorm van kindermishandeling?

Alles over de toekomstige Godenzonen; de jeugd.

Moderator: mods

Yopii
Berichten: 17878
Lid geworden op: zo nov 06, 2016 10:14 am

Is opleiden een vorm van kindermishandeling?

Bericht door Yopii » wo apr 14, 2021 5:33 pm

Kortom, voors en tegens van vroeg beginnen met de opleiding. Wat vinden jullie, is het verantwoord om een klein kind het hele land door te slepen voor een (minieme) kans op een voetbalcarrière?

Op je zesde naar Ajax of Feyenoord: moeten clubs en ouders dat écht willen?
Voetbalopleidingen De KNVB ontmoedigt profclubs jonge pupillen op te leiden. Onder meer Ajax en Feyenoord blijven hierin volharden. Een kijk in de wereld van de talentenfabrieken. „Hij bracht meer tijd op de achterbank door dan op het veld.”


De brief en de klap
Op de deurmat ligt een envelop. Er staat een logo op dat overal in Nederland tot de verbeelding spreekt. Een cirkel, met daarin de beeltenis van een gehelmde krijger met een baard.

Afzender: AFC Ajax.

Zo begint de droom voor veel voetbaltalenten, en bij Anass, een guitig ventje met een bos krullen uit Amsterdam-West, is dat niet anders. Als hem thuis de brief wordt voorgelezen, begrijpt hij al snel dat er iets bijzonders aan de hand is.

Anass, nog geen zes jaar oud, is gescout.

Drie stagetrainingen verder wordt hij aangenomen. Met zijn creativiteit en spelinzicht, denken de trainers, heeft Anass de potentie om Ajax 1 te halen. Wat volgt zijn vier seizoenen met veel hoogtepunten en een dieptepunt.


Vanaf zijn eerste seizoen meldt hij zich vijfmaal per week op de club: vier keer voor een training, een keer voor een wedstrijd. Hij ontvangt sokken, slippers, scheenbeschermers, drie trainingspakken, een regenjas en voetbalschoenen. Na school, wanneer zijn vriendjes buiten spelen, staat zijn vader hem met draaiende motor op te wachten. Omkleden en eten doet Anass op de achterbank. Dat Anass bij Ajax speelt, weet heel de buurt. Filmpjes van zijn doelpunten belanden op Instagram. Een video waarin hij en zijn medespelers van Ajax onder-8 een doelpunt vieren als Cristiano Ronaldo, gaat viral, met anderhalf miljoen views. Nóg meer likes en lof volgen als hij in 2018, als tienjarige, mag komen hooghouden in de Arena, voorafgaand aan Ajax-Heerenveen. Eén, twee, drie, vier, vijf … de teller schiet omhoog … drieëndertig, vierendertig … Totdat Anass de bal laat vallen. Bewust. Vierendertig is het rugnummer van Abdelhak Nouri, de Ajacied die in 2017 blijvende hersenschade opliep na een hartaanval. Anass woonde bij Nouri om de hoek en beschouwt zijn buurtgenoot als zijn grote voorbeeld. Van Voetbal International tot RTL Nieuws: zijn eerbetoon aan Nouri gaat in rap tempo het internet over.

Maar wie bij Ajax voetbalt, krijgt ook met teleurstellingen te maken. Naar de grote buitenlandse toernooien, de hoogtepunten van het jaar, mag Anass niet altijd mee. In de kleedkamer is het altijd weer spannend welke spelers een brief mee naar huis krijgen en wie niet. Acht van de twintig vallen meestal af. Blijf hard werken, krijgen zij te horen. Wanneer Anass mee mag, leeft hij zijn droom, spelend tegen clubs als FC Barcelona en Bayern München. Zijn zeven jaar oudere broer Reda, die soms meegaat, hoopt de avond van tevoren altijd dat zijn broertje het goed doet. Tot zijn verbijstering ziet hij dat spelers soms al na een minuut worden gewisseld. Ook Anass, wanneer hij niet kort genoeg dekt.

Mag hij door? Dat is ieder jaar de vraag. Voor de Kerst krijgen de spelers al een (kleuren-)indicatie. Zitten ze in de groene zone, dan zullen ze in april waarschijnlijk goed nieuws krijgen. Oranje? Kantje boord. Rood: grote kans dat je moet vertrekken.
Anass moet harder werken, maken de trainers hem duidelijk. Neem de sprintoefeningen: waarom lopen anderen wél tot de pion en hij niet? Toch scoort hij altijd groen. Tot eind 2018, als hij voor het eerst oranje krijgt. Drie maanden later is het rood: zijn tijd bij Ajax is voorbij. Anass, nu 13, denkt dat het hem hard heeft gemaakt. Met teleurstellingen omgaan, dat hoort bij het leven. Intussen speelt hij bij het Amsterdamse Buitenveldert, ook landelijk, en assisteert hij Reda bij de voetbalschool Master Voetbal Plan.
Ook Reda kijkt met een goed gevoel terug op Anass’ tijd bij Ajax, hoewel hij en zijn ouders het gevoel hebben dat het in elk jeugdteam van Ajax om slechts één of twee jongetjes draait: de rest is vulling.

‘Stop met die ratrace’
Op 34 betaaldvoetbalclubs telt Nederland 29 profacademy’s. Bij elkaar huisvesten zij een paar duizend voetballertjes, met een in- en uitstroom van zo’n 550 nieuwe spelertjes per jaar, schatten ze bij de KNVB.De meeste nieuwkomers zijn tien jaar of ouder. Twee derde van de clubs heeft geen teams onder die leeftijdsgrens. Elf academy’s wel. Zij scouten soms al vanaf vijf- of zesjarige leeftijd.De formule is vrijwel altijd hetzelfde: talent spotten en opleiden tot prof, zonder garantie dat dit lukt. Tussen droom en daad ligt immers een lange weg, waarop spelertjes elk moment door anderen verdrongen kunnen worden. „Uit concurrentie-overwegingen zijn clubs steeds eerder gaan scouten”, zegt Aloys Wijnker, manager voetbalontwikkeling bij de KNVB. „Allemaal wilden ze als eerste de beste talenten hebben. Haalde de ene club tienjarigen, begon de ander bij negen. Het werd jonger en jonger.”Haalde de ene club tienjarigen, begon de ander bij negen. Het werd jonger en jonger.

Inmiddels ziet Wijnker een kentering. Waar clubs elkaar aftroefden om de gunst van zesjarigen, beginnen ze weer later te scouten en zijn er clubs die teams afstoten, zoals PEC Zwolle en FC Utrecht met de onder-8. En dat juicht Wijnker toe.Het is volgens hem zinloos om spelers al zo vroeg mogelijk te scouten. In kinderen tot elf, twaalf jaar kun je geen toekomstige profvoetballer herkennen, stelt hij. „Dat wijzen harde cijfers uit.”Om die reden nam hij drie jaar geleden een drastisch besluit toen hij hoofd jeugdopleiding bij Vitesse werd. Hij schrapte de onder-8 en onder-9. Uit statistieken bleek dat er in hogere jeugdteams amper voetballertjes zaten die al zo vroeg bij Vitesse waren gaan spelen. Dus waarom ermee doorgaan? In plaats daarvan lanceerde hij iets nieuws: regiotrainingen. Door op vier locaties vaste oefensessies te houden, konden trainers van Vitesse meer jongetjes voor een langere periode screenen, zonder dat die uit hun vertrouwde omgeving werden gehaald. Hetzelfde doen ze bij AZ, waar Wijnker eerder werkte.„Om clubs aan te moedigen tot dit soort initiatieven, hebben we bij de KNVB een subsidiepot gecreëerd. Neem de trainer van Feyenoord onder-9. Die traint zo’n veertien kinderen. Wat als hij die tijd besteedt aan veertien amateurclubs Waar hij elk tien trainers bijschoolt, waardoor duizend kinderen betere training krijgen en beter gaan voetballen. Het idee: als alle clubs dit doen, zien ze meer kinderen, en dus ook meer talent.”

Tegenhouden kan Wijnker ze niet, de clubs die zweren dat ze op zesjarige leeftijd de nieuwe Messi kunnen ontwaren. De regels staan het toe. Zolang jongetjes in de buurt van een profclub wonen, kan Wijnker er best mee leven.Meer moeite heeft hij met urenlange autoritten die spelers soms afleggen om bij pakweg Vitesse, Utrecht of Ajax te spelen. „Ouders moeten vrij nemen om hun zoon naar de training te brengen. En dat kan leiden tot onnatuurlijke druk. ‘Ik moet goed presteren, want papa neemt vrij voor mij.’ Daar komt bij dat er minder tijd is voor broertjes en zusjes. Bij Vitesse reden er hele families achter de bus aan, omdat de kinderen zogenaamd een belangrijke wedstrijd speelden.”Er zijn ook ouders die de keuze om bij een profclub te spelen overlaten aan hun kinderen, zegt Wijnker. „Dat vind ik apart. Als je kind elke dag bij McDonald’s wil eten, sta je dat dan ook toe? Voor ouders is het soms ook een stukje status. Op een verjaardag ben je al snel het middelpunt van de belangstelling.”Enkele jaren geleden las Wijnker over een jongetje van acht dat vanuit Den Helder heen en weer reisde naar Feyenoord. „Ik dacht: moet je dat echt willen?”


De Feyenoord-methode
Zeven jonge ventjes dribbelen af en aan op Varkenoord, het trainingscomplex van Feyenoord in Rotterdam-Zuid. Met de bal aan de voeten draaien ze langs de pionnen, of proberen ze een ploeggenoot voorbij te spelen. Ze zijn net iets groter dan de minidoeltjes waarin ze moeten scoren. Kelson, Xavier, Dani of Dex heten ze en ze spelen in de onder-7, het jongste jeugdteam van de Feyenoord Academy. Twee keer in de week trainen ze, met wedstrijden op zaterdag. „Zo schiet je een bitterbal weg”, roept een van de trainers met een knipoog, als een jongen de bal niet goed raakt. „Goed inspelen is belangrijk, vanuit de beweging”, klinkt het. Vanaf de parkeerplaats kijken ouders toe – door de coronamaatregelen mogen ze het complex niet op.

Feyenoord zweert bij jong opleiden. „We halen ze het liefst zo jong mogelijk”, zegt hoofd jeugdopleiding Stanley Brard. „Op jonge leeftijd kan je al zien of een spelertje kwaliteit heeft.” Hoe? Ze weten genoeg als een jongen „overal” is, of „vier man voorbij gaat”, of bij balverlies de bal direct herovert. „Dan zeggen we: die moeten we hebben.” Door de besten bij elkaar te zetten hopen ze dat „ze elkaar opstuwen in hun ontwikkeling”. In 2016 trok Wim Jansen, oud-speler en jarenlang invloedrijk adviseur van de jeugdopleiding, in De Telegraaf de vergelijking met Formule 1-coureur Max Verstappen. Die was als tiener al zo goed omdat hij op zijn vierde begon met karten. „Topvoetbal is een vak, dat moet je leren”, vond Jansen. „Elke dag dat hij niks leert, is voor een talent een verloren dag.”Bij Feyenoord willen ze de gevoelige jaren, in de leeftijd van zes tot twaalf, gebruiken om spelers vaardiger te maken. Zonder dat ze in een keurslijf worden gestopt, benadrukt Brard. „We willen dat jongens zich hier vrij voelen.”

In de verte lonkt de Kuip, daar waar de jongens ooit hopen te schitteren. Al is de kans klein dat ze het eerste halen. Dit wordt bij intakegesprekken en in ouderpresentaties ook benadrukt, zegt Brard. „Het is een terugkerend thema, waarbij we aangeven: er gaan er misschien maar twee per seizoen door.”In die gesprekken wordt ook de rest van het gezin betrokken. Dat aan de zusjes en broertjes óók voldoende tijd wordt besteed door de ouders. „En niet dat je die jongen op een voetstuk zet omdat hij bij Feyenoord speelt”, zegt Brard.Doorgaans krijgen jongens minimaal „twee jaar de kans”. Na ieder seizoen is er een evaluatiegesprek. Bij het afscheid hebben ouders het vaak het moeilijkst, zegt Brard. „Binnenkomen is geen probleem, hè. Maar als hij weg moet…”Teleurstelling bij spelers die afvallen hoort erbij, zegt Brard. Bovendien zijn de meeste jongens het Feyenoord-avontuur „na een maand” alweer vergeten.De club heeft een ‘nazorgtraject’. Als een jeugdspeler de club verlaat zoekt een sociaal-maatschappelijke begeleider in het nieuwe seizoen contact met de ouders om te vragen hoe het gaat. Ook wordt geholpen bij het vinden van een nieuwe club. Raymond van Meenen, manager van de Academy: „Wij zullen er alles aan doen om een gedwongen afscheid zo zacht mogelijk te laten verlopen”.Feyenoord zegt voornamelijk in de regio te scouten. Maar soms halen ze jonge spelers van ver buiten Rotterdam. In 2019 kwam een zevenjarig keepertje over van een club uit Rosmalen, en het jaar daarvoor een zesjarige jongen uit Oss. Ze zitten nu beiden in de onder-9.

Uren op de snelweg
Tweeduizend deelnemers. Twintig plekken. Eén procent kans.

Toch dromen alle kinderen die meedoen aan de talentendagen bij Feyenoord dat zij eruit worden gepikt. Zo ook Romano, een handig voetballertje dat is ingeschreven door zijn stiefvader Tommy, een groot Feyenoord-fan.Romano voetbalt lekker die middag in Rotterdam. Achter zijn naam zetten scouts een krulletje, zoals ze dat ook zullen doen in de selectieronde daarna, en die daarna. Eenmaal bij de laatste twintig lijkt een plek in de opleiding een feit, ware het niet dat Feyenoord op eenprobleem is gestuit. Romano woont in Den Helder. En dat vindt de club te ver voor een jongetje van zeven. Niet veel later ontvangt Romano opnieuw een brief. Ditmaal van Ajax. Of hij op stage wil komen? Stiefvader Tommy heeft zijn bedenkingen bij die club, maar gelooft ook dat Romano bij Ajax meer kan leren dan bij zijn amateurclub. De snuffelstage verloopt goed: Romano wordt speler van Ajax. Hoewel hij lekker meedraait, blijft hij slechts één seizoen. Nadat hij te horen heeft gekregen dat hij mag blijven, heeft zijn stiefvader toch nog eens contact opgenomen met Feyenoord. Willen ze Romano misschien nu wel hebben? Ja, is het antwoord. Hij gaat weg bij Ajax. Feyenoord is mijn club, zegt hij bij het vertrek.Romano is dan acht. Dat hij uren op de snelweg zal doorbrengen, vindt Feyenoord geen bezwaar meer. Stiefvader Tommy evenmin. Hij is dj en producer en kan zijn tijd zelf indelen. Heen doen ze er vaak een uur en driekwartier over, terug zo’n anderhalf uur. En dat al snel vier keer per week. „Romano bracht meer tijd op de achterbank door dan op het veld”, aldus Tommy. De speler zelf beschouwt de autoritten als een investering in een mogelijke toekomst als profvoetballer.Romano bracht meer tijd op de achterbank door dan op het veld


Dat geldt ook voor het gastgezin. Als Romano drie jaar bij de club zit, en in Rotterdam naar de brugklas gaat, is pendelen geen optie meer. Gelukkig heeft hij een klik met het gastgezin. Het echtpaar heeft drie kinderen die aan topsport doen, en kent het veeleisende ritme waarin Romano leeft.Het wordt zwaarder. Zeker dat vierde jaar, waarin Romano het moeilijker krijgt. Het is kantje boord, zegt zijn trainer als hij eind van dat seizoen hoort dat hij mag blijven. Laten we er dan mee stoppen, oppert zijn moeder. Zij heeft haar zoon liever heel de week thuis in plaats van die ene nacht. Haar partner Tommy denkt er anders over. „Wat als het in het vijfde jaar wél goed gaat, en hij zijn minpunten verbetert? Achteraf krijg je misschien wel spijt.”In zijn vijfde jaar zit Romano bijna wekelijks op de bank en speelt hij soms helemaal niet. Eerst vreet het aan hem, later berust hij in zijn lot.De mededeling dat hij moet vertrekken, zag hij dan ook aankomen. Er zijn andere profclubs, dichter bij huis, waar hij terecht kan, maar Romano gaat liever ballen bij de amateurs van FC Den Helder. Op dagen dat hij om half drie van school komt, beseft hij hoeveel uren er in een dag zitten. Niet meer de auto in. Wat een vrijheid.

Zouden hij en Tommy een talent uit Den Helder aanraden naar Feyenoord te gaan?
Tommy: „Als ouders de baan ernaar hebben om heen en weer te rijden, zeg ik: doen. Het was een topervaring.”
Romano: „Ik ook. Uiteindelijk wen je aan dat reizen.”
Tommy: „Wij zijn denk ik de enige gekken in Nederland die zo veel hebben gereisd om dit mee te maken.”



Twee buren, twee visies


Alle jeugdspelers die bij Ajax komen hebben „een droom”, zegt hoofd jeugdopleiding Saïd Ouaali. Profvoetballer worden – bij Ajax spelen. Als club willen zij „er alles aan doen om te helpen die droom te verwezenlijken”, vertelt hij. „Met onze trainers en begeleiding, met pedagogische achtergrond. Het enthousiasme en plezier moet steeds terugkomen.”Ajax begint met opleiden vanaf onder-8, met drie trainingen per week. De club haalt ze zo jong naar trainingscomplex De Toekomst omdat ze hier de „persoonlijke en kindvriendelijke” begeleiding kunnen bieden waarvan zij denken dat een jong talent die nodig heeft. Ouaali: „Wij willen onze talenten zo vroeg mogelijk ontdekken, herkennen en verder ontwikkelen”./Bij het scouten van talent kijkt Ajax in eerste instantie naar wat een kind met de bal kan, zegt Ouaali. „De technische en motorische vaardigheden. De keuzes die hij maakt in het samenspelen.”Maar andere factoren spelen ook mee. „Hoe zal een kind omgaan in de context van Ajax-medespelers? En met professionele begeleiding?” Pas als dat duidelijk is, halen ze een speler eventueel naar De Toekomst.In gesprekken met ouders en talenten geeft Ajax vooraf aan dat de kans dat een kind het eerste elftal haalt niet groot is, zegt Ouaali. Het verwerken van de teleurstelling door uitvallers hoort ook bij opleiden, vindt hij. „Het is onderdeel van de ontwikkeling, waar een kind op latere leeftijd ook profijt van heeft. Maar je kan ook benadrukken dat een kind onderweg ontzettend veel nieuwe ervaringen meekrijgt. Nieuwe vriendjes. Prachtige wedstrijden en toernooitjes.” Voor jeugdspelers die afvallen is er nazorg.Ajax stelt dat zo’n 85 procent van hun spelers die in de bovenbouw (vanaf zestien, zeventien jaar) komt, uiteindelijk het betaald voetbal haalt. Verschillende spelers die zeer jong bij Ajax begonnen bereikten het eerste, onder wie Daley Blind, Noussair Mazraoui, Ryan Gravenberch (op hun achtste bij Ajax) en Joël Veltman en Matthijs de Ligt (vanaf hun negende).Bij Ajax volgen ze met interesse de omslag in denken over het opleiden van de jongste jeugd door profclubs. Intern hebben ze er soms discussie over, zegt Ouaali. „Ons beleid wordt voortdurend geëvalueerd. Ook dit. Wat is het beste voor het kind en de club? Wij geloven nog altijd dat dit past bij de visie van Ajax.”



Maar bij de regionale rivaal, tientallen kilometer noordelijker, denken ze er compleet anders over. „Wij geloven er niet in om op hele jonge kinderen al het predicaat ‘talent’ te plakken”, zegt Paul Brandenburg, hoofd jeugdopleiding van AZ. „En wij denken niet dat het verstandig is om jongens van zes of zeven jaar meerdere keren per week naar de club te laten komen. Dat scheelt ze al zoveel reistijd.”Om die reden heeft AZ geen jeugdelftallen tot en met tien jaar. In plaats daarvan hebben ze voor de onderbouw vijf voetbalscholen in de regio, onder meer in Hoorn, Haarlem en Amsterdam. Elke zondag trainen op iedere locatie twintig tot dertig spelers van zeven tot en met twaalf jaar onder leiding van AZ-coaches. „Eenmaal in de week met de besten tegen de besten uit de eigen regio.” Spelers die zich daar over een langere periode profileren, kunnen doorstromen naar de AZ-jeugdopleiding in Wijdewormer.Voordeel is dat de jeugdspelers die op een ‘AZ Voetbalschool’ zitten, in hun thuisomgeving kunnen blijven, vertelt Brandenburg. „Bij hun amateurclub, met hun eigen vriendjes. En veel tijd om buiten te spelen en andere sporten te beoefenen. Essentieel voor de ontwikkeling van een voetballer.” Bovendien kan AZ de in totaal bijna 150 spelers op de voetbalscholen langere tijd volgen. Zo kan de club zien of een speler voldoende lerend vermogen heeft en medische, fysieke en cognitieve testen afnemen.Het jongste jeugdelftal bij AZ is de onder-11. Daar begon de club vier jaar geleden mede „uit concurrentie-oogpunt” mee, omdat ze in Alkmaar zagen dat de beste spelers van hun voetbalscholen overstapten naar andere clubs in de regio, bij gebrek aan een jeugdteam bij AZ.Als het kon zou Brandenburg de jeugdopleiding pas bij onder-13 beginnen. Het moment dat kinderen de overstap maken naar het voortgezet onderwijs. Maar hij weet dat hij zichzelf daarmee in zijn vingers snijdt, gezien de strijd om het talent. „Ook bij onze voetbalscholen staan scouts van Ajax, Volendam en FC Utrecht.” Hij vindt dat profclubs moeten afspreken dat ze spelers pas vanaf twaalf of dertien jaar gaan opleiden.



Bezorgde wetenschappers

Tim Choy (48) is psychosociaal wetenschapper en performance coach. Hij speelde zelf in de jeugd van Haarlem en Telstar en benutte zijn ervaringen als bijna-prof voor onderzoeken naar de slagingskansen en mentale gesteldheid van jeugdspelers bij bvo’s. Met zijn organisatie Soul 2 Goal wil hij spelertjes beter leren omgaan met de schaduwkanten van topsport, zoals stress en prestatiedruk.

Naast hem zit sport- en prestatiepsycholoog Tim Koning (30), een van de twee auteurs van het binnenkort te verschijnen boek De Talentformule, over het belang van plezier voor topprestaties en talentontwikkeling. Koning: „Het grootste gevaar van een talentontwikkelingsprogramma is dat we alleen het topje van de ijsberg zien. De spelers die het wél halen. Zij worden gezien als het bewijs dat het loont. Maar als er meer aandacht komt voor spelers die afvallen, zou je zien dat het een loterij is.”

Draait het bij de jongste jeugd dan niet om spelen en plezier? Koning: „Dat zeggen ze voor de bühne. Het feit dat een jongen van zes wordt geselecteerd door bijvoorbeeld Feyenoord, heeft veel impact. Het hele gezin zal om hém draaien. Hij is niet zomaar een jongetje meer, maar het jongetje van Feyenoord. Wat voor ballast brengt dat mee?”

Choy: „Het begint al bij dat shirt. Als een kind dat aantrekt treedt er een psychologisch effect op, hoe goed het klimaat binnen een club ook is. Het kind gaat zich anders gedragen, zich aanpassen aan de cultuur bij de profclub, waar het bij de amateurs juist vrijheid genoot. Wij zien juist dat die vrijheid van geest zo belangrijk is om creativiteit en sociale vaardigheden te ontwikkelen. Denk aan pleintjesvoetbal, zonder trainers die je beoordelen.”

De troon wordt je afgenomen. Kinderen ervaren dat als falen en kunnen psychische problemen krijgen.

Tim Choy (48) is psychosociaal wetenschapper en performance coach. Hij speelde zelf in de jeugd van Haarlem en Telstar en benutte zijn ervaringen als bijna-prof voor onderzoeken naar de slagingskansen en mentale gesteldheid van jeugdspelers bij bvo’s. Met zijn organisatie Soul 2 Goal wil hij spelertjes beter leren omgaan met de schaduwkanten van topsport, zoals stress en prestatiedruk.Naast hem zit sport- en prestatiepsycholoog Tim Koning (30), een van de twee auteurs van het binnenkort te verschijnen boek De Talentformule, over het belang van plezier voor topprestaties en talentontwikkeling. Koning: „Het grootste gevaar van een talentontwikkelingsprogramma is dat we alleen het topje van de ijsberg zien. De spelers die het wél halen. Zij worden gezien als het bewijs dat het loont. Maar als er meer aandacht komt voor spelers die afvallen, zou je zien dat het een loterij is.”

Draait het bij de jongste jeugd dan niet om spelen en plezier? Koning: „Dat zeggen ze voor de bühne. Het feit dat een jongen van zes wordt geselecteerd door bijvoorbeeld Feyenoord, heeft veel impact. Het hele gezin zal om hém draaien. Hij is niet zomaar een jongetje meer, maar het jongetje van Feyenoord. Wat voor ballast brengt dat mee?”

Koning: „Je kunt je ook afvragen of we in de jeugd niet te veel met ranglijsten bezig zijn. Op pleintjes wil ook iedereen winnen, maar wordt er gehusseld bij te veel ongelijkheid. Is het belangrijk dat kinderen continu met 5-0 winnen, of zich ontwikkelen?”
Choy: „Trainers laten spelertjes soms op straatveldjes voetballen, zodat ze een gevoel van vrijheid zouden hebben. Maar die kinderen weten heus wel dat verderop iemand mee staat te kijken.”
Koning: „Over vroeg beginnen bestaan misverstanden. Dat loont bij sporten als golf en darts, waarvan je vaardigheden tot in den treure kunt oefenen, maar niet bij een dynamische sport als voetbal. Oftewel: bij voetbal staat het aantal uren dat je als kind investeert niet per se gelijk aan de toekomstige prestaties. Uit een verzameling van onderzoeken blijkt zelfs dat de factor tijd slechts voor 1 procent doorslaggevend is om topniveau te bereiken. Sterker nog: wie vroeg piekt, maakt juist minder kans later door te breken. Vroegrijp is vroegrot.”
Als sportpsycholoog spreekt Koning regelmatig jonge voetballers. „Jongetjes die moeite met tegenslag hebben. Die altijd bij de beste hoorden, en plots voorbij werden gestoven door spelers die daarvoor nog bij de amateurs speelden. Hun identiteit stond gelijk aan hun prestaties, maar als die afnemen… wie blijft er dan over?”
Choy: „De troon wordt je afgenomen. Kinderen ervaren dat als falen en kunnen psychische problemen krijgen. Natuurlijk, we hebben te maken met topsport, maar daar moet wel verplicht adequate begeleiding tegenover staan.”
Beiden kunnen de rol van sportpsychologen niet vaak genoeg benadrukken. Choy: „Als je op jonge leeftijd psychologische vaardigheden kan aanleren, hebben ze daar later veel profijt van. Nu krijgen wij jongens tegenover ons als het al te laat is. Als ze depressief zijn, ruzie hebben gemaakt. En dan zegt de club: hij is mentaal niet sterk genoeg.”
Koning: „Ik bezocht eens een profclub. Daar zei een directeur: ‘Weet je waarom wij geen sportpsycholoog nodig hebben? Ik laat jongens met een zak zand tien keer de trap op en neer rennen en kijk gewoon wie als eerste begint te kotsen.’ Ik dacht: zegt hij dit nou echt?”
NRC

Ajax Rules
Berichten: 31179
Lid geworden op: do jul 22, 2004 9:15 pm

Re: Is opleiden een vorm van kindermishandeling?

Bericht door Ajax Rules » wo apr 14, 2021 6:00 pm

Het belangrijkste lijkt mij dat het niet de droom van de ouders is, maar van het kind. Als dat het geval is, dan is het zeker geen kindermishandeling en moet je de ouders juist prijzen die bereid zijn de tijd en moeite er in te willen steken.

In de regel denk ik dat het een prachtige kans is. Bij Ajax krijg je de beste opleiding (een heel hoog percentage wordt, op wat voor niveau dan ook, profvoetballer, en zelfs als goede amateur kun je nog best leuk bijschnabbelen). Maar sowieso is het toch prachtig om Ajacied te zijn geweest, met internationals samen te hebben gespeeld, buitenlandse toernooien te hebben gespeeld, een fotoboek vol met gave herinneringen te hebben? Dat zijn toch de highlights waar iedereen naar zoekt in het leven? Daarnaast besteedt Ajax ook nog eens tijd aan school, algehele discipline, kunnen functioneren in een team. Word je zelden minder van (en dan heb ik het nog niet eens over de echte droomgevallen zoals De Ligt en Gravenberch).

Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen. Dat is altijd zo. Maar dat geldt voor zo veel dingen. Moeten we ook de gymnasia of zelfs de VWO's maar afschaffen omdat iemand ten onder zou kunnen gaan aan de druk of misschien ooit terug moet naar de Havo? Op dat soort muggengezift valt simpelweg geen beleid te maken.

Wel een interessante discussie of je de jongste leeftijdsgroepen niet beter kunt bedienen met regioscholen, snuffelstages, individuele huiswerkprogramma's, etc.
Socialisme is afgunst vermomd als mededogen, opgelegd met tirannie in de kleren van tolerantie.

Gebruikersavatar
raymon
Site Admin & AT WC 2014 winner, Toto winner 16/17
Berichten: 22997
Lid geworden op: di sep 02, 2003 9:59 am
Locatie: St. Neots, UK
Contacteer:

Re: Is opleiden een vorm van kindermishandeling?

Bericht door raymon » wo apr 14, 2021 6:05 pm

Ajax Rules schreef:
wo apr 14, 2021 6:00 pm
Het belangrijkste lijkt mij dat het niet de droom van de ouders is, maar van het kind. Als dat het geval is, dan is het zeker geen kindermishandeling en moet je de ouders juist prijzen die bereid zijn de tijd en moeite er in te willen steken.

In de regel denk ik dat het een prachtige kans is. Bij Ajax krijg je de beste opleiding (een heel hoog percentage wordt, op wat voor niveau dan ook, profvoetballer, en zelfs als goede amateur kun je nog best leuk bijschnabbelen). Maar sowieso is het toch prachtig om Ajacied te zijn geweest, met internationals samen te hebben gespeeld, buitenlandse toernooien te hebben gespeeld, een fotoboek vol met gave herinneringen te hebben? Dat zijn toch de highlights waar iedereen naar zoekt in het leven? Daarnaast besteedt Ajax ook nog eens tijd aan school, algehele discipline, kunnen functioneren in een team. Word je zelden minder van (en dan heb ik het nog niet eens over de echte droomgevallen zoals De Ligt en Gravenberch).

Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen. Dat is altijd zo. Maar dat geldt voor zo veel dingen. Moeten we ook de gymnasia of zelfs de VWO's maar afschaffen omdat iemand ten onder zou kunnen gaan aan de druk of misschien ooit terug moet naar de Havo? Op dat soort muggengezift valt simpelweg geen beleid te maken.

Wel een interessante discussie of je de jongste leeftijdsgroepen niet beter kunt bedienen met regioscholen, snuffelstages, individuele huiswerkprogramma's, etc.
Gymnasium doe je pas op je 15de, tegen die tijd kun je die keuze wel maken. Een 6 jarige kan dat natuurlijk niet. Of je moet accepteren dat een 6 jarige van een flat wil springen omdat hij Superman wil zijn. Als ouders zijnde heb je een verantwoordelijkheid en ben je beter in staat in te schatten hoe je kind met zulke druk op die jonge leeftijd om kan gaan.

Overigens wil ik wel eens weten hoeveel kinderen die op 6 jarige leeftijd bij Ajax instromen uiteindelijk een beetje geld verdienen met voetballen en wat ze verder met hun leven doen. Ik denk dat dat aantal heel erg klein is.
"De waarheid is een geheel van maatschappelijk geaccepteerde leugens"

Ajax Rules
Berichten: 31179
Lid geworden op: do jul 22, 2004 9:15 pm

Re: Is opleiden een vorm van kindermishandeling?

Bericht door Ajax Rules » wo apr 14, 2021 6:09 pm

raymon schreef:
wo apr 14, 2021 6:05 pm
Gymnasium doe je pas op je 15de
Huh, ik was net een week eerder 12 geworden (en ik heb geen klas overgeslagen).
Socialisme is afgunst vermomd als mededogen, opgelegd met tirannie in de kleren van tolerantie.

Ajax Rules
Berichten: 31179
Lid geworden op: do jul 22, 2004 9:15 pm

Re: Is opleiden een vorm van kindermishandeling?

Bericht door Ajax Rules » wo apr 14, 2021 6:11 pm

raymon schreef:
wo apr 14, 2021 6:05 pm
Een 6 jarige kan dat natuurlijk niet. Of je moet accepteren dat een 6 jarige van een flat wil springen omdat hij Superman wil zijn. Als ouders zijnde heb je een verantwoordelijkheid en ben je beter in staat in te schatten hoe je kind met zulke druk op die jonge leeftijd om kan gaan.
Precies, je kunt echt wel inschatten als ouder of je kind het wel of niet aankan. En in de gaten houden hoe het gaat (en hem exit-mogelijkheden aanbieden als het niet gaat). Ik zie het dus zeker niet als mishandeling, integendeel. Het heeft wel die lading als je het als ouder ten koste van alles doorzet, vooral omdat je het zelf wil.

raymon schreef:
wo apr 14, 2021 6:05 pm
Overigens wil ik wel eens weten hoeveel kinderen die op 6 jarige leeftijd bij Ajax instromen uiteindelijk een beetje geld verdienen met voetballen en wat ze verder met hun leven doen. Ik denk dat dat aantal heel erg klein is.
Heb je het stuk gelezen? Heel veel. Die cijfers zijn ook al jaren bekend.
Socialisme is afgunst vermomd als mededogen, opgelegd met tirannie in de kleren van tolerantie.

Gebruikersavatar
raymon
Site Admin & AT WC 2014 winner, Toto winner 16/17
Berichten: 22997
Lid geworden op: di sep 02, 2003 9:59 am
Locatie: St. Neots, UK
Contacteer:

Re: Is opleiden een vorm van kindermishandeling?

Bericht door raymon » wo apr 14, 2021 6:29 pm

Ajax Rules schreef:
wo apr 14, 2021 6:09 pm
raymon schreef:
wo apr 14, 2021 6:05 pm
Gymnasium doe je pas op je 15de
Huh, ik was net een week eerder 12 geworden (en ik heb geen klas overgeslagen).
Wij deden eerst 4 jaar samen met de HAVO en Atheneum leerlingen en dan pas vanaf dat jaar ging je of richting Atheneum of richting Gymnasium, maar daarvoor was al het onderwijs hetzelfde.
"De waarheid is een geheel van maatschappelijk geaccepteerde leugens"

Gebruikersavatar
raymon
Site Admin & AT WC 2014 winner, Toto winner 16/17
Berichten: 22997
Lid geworden op: di sep 02, 2003 9:59 am
Locatie: St. Neots, UK
Contacteer:

Re: Is opleiden een vorm van kindermishandeling?

Bericht door raymon » wo apr 14, 2021 6:36 pm

Ajax Rules schreef:
wo apr 14, 2021 6:11 pm
raymon schreef:
wo apr 14, 2021 6:05 pm
Een 6 jarige kan dat natuurlijk niet. Of je moet accepteren dat een 6 jarige van een flat wil springen omdat hij Superman wil zijn. Als ouders zijnde heb je een verantwoordelijkheid en ben je beter in staat in te schatten hoe je kind met zulke druk op die jonge leeftijd om kan gaan.
Precies, je kunt echt wel inschatten als ouder of je kind het wel of niet aankan. En in de gaten houden hoe het gaat (en hem exit-mogelijkheden aanbieden als het niet gaat). Ik zie het dus zeker niet als mishandeling, integendeel. Het heeft wel die lading als je het als ouder ten koste van alles doorzet, vooral omdat je het zelf wil.

raymon schreef:
wo apr 14, 2021 6:05 pm
Overigens wil ik wel eens weten hoeveel kinderen die op 6 jarige leeftijd bij Ajax instromen uiteindelijk een beetje geld verdienen met voetballen en wat ze verder met hun leven doen. Ik denk dat dat aantal heel erg klein is.
Heb je het stuk gelezen? Heel veel. Die cijfers zijn ook al jaren bekend.
Nu zijn natuurlijk ook niet alle ouders voor rede vatbaar als het om hun kind gaat. Als er een brief van Ajax op de mat ploft dan moet het wel heel gek lopen dat een ouder daar niet in mee gaat. Maar er zijn volgens mij ook voldoende verhalen waar het niet goed gaat.

Ik heb het over spelers die op hele jonge leeftijd bij een prof club komen, daar vallen er heel veel van af. Pas vanaf een jaar of 16/17 blijven er veel in het betaald voetbal hangen. Maar de discussie gaat hier over de 6, 7 jarigen.
"De waarheid is een geheel van maatschappelijk geaccepteerde leugens"

Gebruikersavatar
zeux
Berichten: 33278
Lid geworden op: wo dec 29, 2010 6:30 pm

Re: Is opleiden een vorm van kindermishandeling?

Bericht door zeux » wo apr 14, 2021 6:45 pm

Yopii schreef:
wo apr 14, 2021 5:33 pm
Kortom, voors en tegens van vroeg beginnen met de opleiding. Wat vinden jullie, is het verantwoord om een klein kind het hele land door te slepen voor een (minieme) kans op een voetbalcarrière?

Was jij er niet voor dat een Indonesisch talent van 11 naar Nederland werd gehaald in de hoop op een voetbalcarrière? (of vergis ik mij?)
"Mensen worden door vraagtekens aan het denken gezet, niet door uitroeptekens." J.L. Heldring

Mano
Berichten: 15119
Lid geworden op: wo jul 21, 2004 2:29 pm
Locatie: Amsterdam

Re: Is opleiden een vorm van kindermishandeling?

Bericht door Mano » do apr 15, 2021 10:32 am

De vraag is: Wordt het talent groter als je vroeger (6 jaar) begint of is daar niets van te merken in het eindresultaat.
Als dat niet het geval is, is het dus alleen een voordeel voor de club en niet voor het kind.
Ik neem het leven met een korrel zout...... schijfje citroen en een shot tequila!!!

Yopii
Berichten: 17878
Lid geworden op: zo nov 06, 2016 10:14 am

Re: Is opleiden een vorm van kindermishandeling?

Bericht door Yopii » do apr 15, 2021 11:25 am

Zeux schreef:
wo apr 14, 2021 6:45 pm
Yopii schreef:
wo apr 14, 2021 5:33 pm
Kortom, voors en tegens van vroeg beginnen met de opleiding. Wat vinden jullie, is het verantwoord om een klein kind het hele land door te slepen voor een (minieme) kans op een voetbalcarrière?

Was jij er niet voor dat een Indonesisch talent van 11 naar Nederland werd gehaald in de hoop op een voetbalcarrière? (of vergis ik mij?)
Dat was een lastige. In Indonesië had die jongen weinig kans om de top te halen, gezien de omstandigheden daar. Bovendien zou een Nederlandse club hem naar een internationale school kunnen sturen.

Komt nog bij dat hij al een attractie was, hij was om de haverklap op de Indonesische televisie en werd door zijn ouders/vertegenwoordigers van club naar club gesleept om mee te trainen, enzovoorts. Wie weet was hij beter af met stabiliteit ergens bij een club met een goede opleiding.

Dit was wel een extreem geval.

Even kijken wat er van hem geworden is: zit nu blijkbaar bij een voetbalacademie in Jakarta die ASIOP heet. En hij komt uit voor de onder-16 van Indonesië.

https://www.bola.net/indonesia/termasuk ... eaf92.html

Dit jongetje was als achtjarige motorisch en qua balgevoel extreem goed, maar dat zegt helaas niet alles. Dat is ook meteen het probleem. Vraag Messi of hij lekker bij zijn buurtclubje in Argentinië had moeten blijven ballen en hij zal je aankijken alsof je gek bent. Maar Messi had als junior medespelers nodig en die medespelers waren niet allemaal zo begaafd. Voor hem hebben de opofferingen dus geloond, terwijl anderen, die ook hoge verwachtingen hadden, van de koude kermis zijn thuisgekomen.

In de muziek ligt het iets anders: kinderen moete oefenen, oefenen, oefenen, maar als ze het gehoor hebben, gaat dat niet weg.
Heb gevallen meegemaakt van kinderen die richting piano of viool werden geschopt door hun ouders, bij wijze van spreken, het was gewoon zielig om te zien. Desondanks verdienen ze nu hun brood in de muziek, ze zouden niet anders willen. Wat doe je als je kind hoogbegaafd is op enig gebied? Kies je dan voor 'een normale jeugd' of zet je alles op alles om die begaafdheid te ontwikkelen? :confused.gif:

Yopii
Berichten: 17878
Lid geworden op: zo nov 06, 2016 10:14 am

Re: Is opleiden een vorm van kindermishandeling?

Bericht door Yopii » do apr 15, 2021 1:05 pm

Mano schreef:
do apr 15, 2021 10:32 am
De vraag is: Wordt het talent groter als je vroeger (6 jaar) begint of is daar niets van te merken in het eindresultaat.
Als dat niet het geval is, is het dus alleen een voordeel voor de club en niet voor het kind.
Natuurlijk is het een voordeel om op goed niveau te oefenen. Daar moet je wel bij zeggend dat trainers het talent van kinderen kunnen verwoesten door de verkeerde begeleiding.

Het talentje Mark Verkuijl maakte op achtjarige leeftijd de overstap van DOVO naar Ajax. Ook zonder Ajax was hij waarschijnlijk niet bij DOVO gebleven, want er zaten veel clubs achter hem aan, waaronder PSV.

https://www.dovo.nl/196/568/mark-verkui ... -het-jaar/

Inmiddels zit hij bij de selectie van Oranje/15. Het gaat crescendo met hem, dus een profcarrière zit er waarschijnlijk wel in.

Zijn broertje probeerde het ook bij Ajax, maar vond het niet leuk. Toen hebben zijn ouders hem bij de club weggehaald.

Andriy Demchenko
Berichten: 5002
Lid geworden op: zo apr 10, 2016 6:30 am

Re: Is opleiden een vorm van kindermishandeling?

Bericht door Andriy Demchenko » vr apr 16, 2021 4:09 pm

Het heeft in mijn ogen met een aantal dingen te maken.

1. Reëel verwachtingenmanagement: En daar maakt Ajax Rules wel een goed punt, de ouders zijn ook een belangrijke factor en moeten niet onnodig druk gaan opleggen. Bovenal moet je als club ook gewoon eerlijk zijn en niet de sprookjes
2. Spelplezier: figuren als Robin Pronk die die kinderen onnodig onder druk zetten en elk spelplezier wegnemen. Het moet wel om voetbal draaien en dat die kleintjes met plezier naar de club gaan.
3. Je hebt als club de mogelijkheid door middel van voetbal en de begeleiding die kinderen ook andere dingen mee te geven zoals bepaalde waarden, levenslessen en handvatten die naast het voetbal ook later in het leven van pas kunnen komen. En zoals de jezuïeten altijd al zeggen: hoe jonger hoe makkelijker iemand beïnvloedbaar is.

Verder zou ik zeggen, tis maar goed dat menigeen zijn kinderen niet in België op school heeft gedaan. Daar was de druk, de manipulatieve spelletjes die ik op VWO aldaar hebt meegemaakt nog met een factor 10 hoger. Je kunt kinderen dan in hun ontwikkeling inderdaad wel kapot maken. Daar moet je voor waken.


Het verhaal van Sonny Pike is trouwens wel een voorbeeld van hoe het mis kan gaan. https://www.youtube.com/watch?v=3hrv0Bhg9gQ
''And water with the tyrants' blood. The freedom you have gained." Taras Shevchenko

Yopii
Berichten: 17878
Lid geworden op: zo nov 06, 2016 10:14 am

Re: Is opleiden een vorm van kindermishandeling?

Bericht door Yopii » za apr 17, 2021 3:05 pm

Andriy Demchenko schreef:
vr apr 16, 2021 4:09 pm
1. Reëel verwachtingenmanagement: En daar maakt Ajax Rules wel een goed punt, de ouders zijn ook een belangrijke factor en moeten niet onnodig druk gaan opleggen. Bovenal moet je als club ook gewoon eerlijk zijn en niet de sprookjes.
Tja, niet elke ouder is afgestudeerd in de kinderpsychologie.

Ik vind het een sympathiek uitgangspunt, maar ook een onrealistisch uitgangspunt.
Ten eerste: een vader sleept zijn kind niet van Den Helder naar Rotterdam om hem lekker te laten ballen. Het feit dat hij het doet, zegt meer dan woorden. Natuurlijk dromen ouders ervan dat hun kind straks in Ajax1, Oranje en dan die buitenlandse club speelt. Daar doen ze het toch voor? Als je ziet wat een gezin moet opbrengen voor de ambities van hun kind (en henzelf), dat is in feite niet normaal. Het hele gezinsleven staat in het teken van die ambitie. Dan is het niet realistisch te verwachten dat die ouders niets verwachten of tenminste op het kind overbrengen dat het allemaal maar een spelletje is.
En wat denk je van de kinderen onderling? Ooit las ik een quote van Cedric Seedorf, die ongeveer de volgende situatie beschreef: C1 van Ajax in de kleedkamer, de spelers hebben het erover wat voor huis ze later gaan kopen. De een kiest voor een penthouse in Madrid, de ander voor een villa aan het Comomeer. De enige met een afwijkende mening is ene Rafael van der V, die niet van plan is te verhuizen, want hij vindt het reuze gezellig op het woonwagenkamp.
En laat die Rafael degene zijn die zich nu dat penthouse kan permitteren... :smallgrin.gif:
Nu is dat natuurlijk nog sterker zo: vraag de jongens van de B1 waar ze later willen voetballen en niemand noemt PEC Zwolle. Elk van hen wil naar Madrid, Barcelona of de PL. Zelfs Ajax is te min.
Zo denken die jongens dus zelf. Wat wil je als ze op vijftienjarige leeftijd al een zaakwaarnemer hebben? Als ze door iedereen in hun omgeving naar de ogen worden gekeken? Als ze de prinsjes van elk toernooi zijn, met hun mooie shirts en hun uitgaanstenue? Bij Ajax voetballen is status, een bron van trots en zelfvertrouwen.

2. Spelplezier: figuren als Robin Pronk die die kinderen onnodig onder druk zetten en elk spelplezier wegnemen. Het moet wel om voetbal draaien en dat die kleintjes met plezier naar de club gaan.
Die Pronk is een gek. Gelukkig is hij afgevoerd. Woedend op kleine kinderen worden omdat ze tijdens een buitenlandse trip hun bord niet leegeten, wtf... Je hoeft geen volleerde kinderpsycholoog te zijn om de jeugd te trainen, maar je moet wel met pubers om kunnen gaan.

3. Je hebt als club de mogelijkheid door middel van voetbal en de begeleiding die kinderen ook andere dingen mee te geven zoals bepaalde waarden, levenslessen en handvatten die naast het voetbal ook later in het leven van pas kunnen komen. En zoals de jezuïeten altijd al zeggen: hoe jonger hoe makkelijker iemand beïnvloedbaar is.
Ach, uiteindelijk is de omgeving van het kind veel belangrijker.
Co Adriaanse bemoeide zich met alles tot het kapsel van de spelertjes aan toe, maar hij kon niet voorkomen dat Andy van der Meyde een zooi van zijn carrière maakte. Ook op Patrick Kluivert had hij weinig invloed.
Zie ook PSV en Ihattaren: de beste talenten vertegenwoordigen zoveel waarde dat ze zich heel wat kunnen permitteren.

Ajax Rules
Berichten: 31179
Lid geworden op: do jul 22, 2004 9:15 pm

Re: Is opleiden een vorm van kindermishandeling?

Bericht door Ajax Rules » do mei 27, 2021 6:39 pm

"Voetbaldroom" is een erg leuke docu over spelertjes die proberen door te breken als prof. De belangrijkste clubs die gevolgd worden zijn (tot nu toe) Sparta en Alphense Boys, wat een beetje een soort Zeeburgia heeft en de facto ook een prof-opleiding.

De focus ligt niet op de glitter and glamour, maar juist op spelers die wel talentvol zijn, maar desalniettemin nog vele, vele stappen van enige carriere verwijderd zijn. En ook op de impact voor de ouders/gezinnen.

Wout Weghorst en (vooral) Marten de Roon (erg leuke vent, al is het een Rotterdammer!) komen ook te spreken over hun jeugd. En ik vond zelf ook de struggle van Dani van der Moot, ooit een groot talent van PSV, maar nu spelend voor Rijnsburgse Boys, erg indrukwekkend. Hij vertelt o.a. over het moment dat bij zijn vader het besef indaalt dat het niet meer goed gaat komen en dat hij "breekt". Hartverscheurend.

Er is ook nog een welzijnswerker die uitlegt hoe jeugdspelers hun hele identiteit kwijtraken als ze worden weggestuurd en zelfs met klinische depressies te maken kunnen krijgen.
Socialisme is afgunst vermomd als mededogen, opgelegd met tirannie in de kleren van tolerantie.

Yopii
Berichten: 17878
Lid geworden op: zo nov 06, 2016 10:14 am

Re: Is opleiden een vorm van kindermishandeling?

Bericht door Yopii » do mei 27, 2021 6:52 pm

Dani van der Moot herinner ik me nog, hij was fan van Ajax, maar PSV beloofde hem een contract en het verhaal ging, dat zijn vader flink financieel gecompenseerd werd voor de moeite.

Gebruikersavatar
Arthur
Berichten: 13361
Lid geworden op: vr sep 19, 2003 12:43 pm

Re: Is opleiden een vorm van kindermishandeling?

Bericht door Arthur » do mei 27, 2021 6:54 pm

Wat is er mis met Rotterdammers?!

Yopii
Berichten: 17878
Lid geworden op: zo nov 06, 2016 10:14 am

Re: Is opleiden een vorm van kindermishandeling?

Bericht door Yopii » vr mei 28, 2021 9:01 am

De focus ligt niet op de glitter and glamour, maar juist op spelers die wel talentvol zijn, maar desalniettemin nog vele, vele stappen van enige carriere verwijderd zijn. En ook op de impact voor de ouders/gezinnen.

Met die Finn kreeg ik medelijden, je zult zo'n vader hebben. Vindt dat kind voetballen wel leuk? :confused.gif:

Ouders met dollartekens in hun ogen, bah.

Ajax Rules
Berichten: 31179
Lid geworden op: do jul 22, 2004 9:15 pm

Re: Is opleiden een vorm van kindermishandeling?

Bericht door Ajax Rules » vr mei 28, 2021 9:43 am

Hij had wel een beetje een depri blik in zijn ogen ja. Continu eigenlijk.

Volgens mij was die vader op zich geen kwaaie, maar wel veel te eager en enthousiast.
Socialisme is afgunst vermomd als mededogen, opgelegd met tirannie in de kleren van tolerantie.

Yopii
Berichten: 17878
Lid geworden op: zo nov 06, 2016 10:14 am

Re: Is opleiden een vorm van kindermishandeling?

Bericht door Yopii » vr mei 28, 2021 10:23 am

Het moet wel de droom van het kind zijn en niet van de vader.

Daarbij, het kind speelt op zijn dertiende dus bij Alphense Boys. Zo enorm zal hij dus niet zijn opgevallen. Misschien steekt hij er bij AB alleen bovenuit doordat zijn vader zoveel energie in hem steekt. Straks komt hij bij F. te spelen met jongens die allemaal zich de blubber trainen. Kan hij dan mee?

Je moet wel een plan B hebben... Zelf meegemaakt met een jongetje (keepertje) uit mijn omgeving dat naar AZ kon. De ouders zeiden nee, blijf maar lekker bij je amateurclub. Ze vonden hem te jong en AZ was niet echt in de buurt. Uiteindelijk werd het niets meer met zijn voetbal - hij worstelt nu met heftige motivatieproblemen. Geen hoogvlieger op school, zijn droom is verwoest, hij voelt zich een loser. (Er is natuurlijk geen garantie dat hij het bij AZ gemaakt zou hebben, dat was een belangrijke overweging van de ouders. Zo weinig jeugdkeepers halen uiteindelijk het profvoetbal, en het zag er niet naar uit dat hij de nieuwe Sar was, al dacht hij daar zelf anders over.)

Denk dat je dit niet moet onderschatten.

Ajax Rules
Berichten: 31179
Lid geworden op: do jul 22, 2004 9:15 pm

Re: Is opleiden een vorm van kindermishandeling?

Bericht door Ajax Rules » vr mei 28, 2021 10:44 am

Wel echt onder de indruk van Alphense Boys. Die hebben echt alles overgenomen van de profopleidingen: pop-gesprekken, kleine ballen, loopparcours met meetapparatuur, een overdaad aan kleding/tassen/ etc. , een spelersbus voor de O13, groepsgesprekken over topsportontwikkeling. Echt niet normaal.

De vraag is een beetje waarom ze dat doen/willen. What's in it for them? Ik kreeg een beetje het gevoel dat het voor hen een doel om zich is om niet te scoren met hun eerste elftal, maar om zoveel mogelijk jongens bij BVO's te krijgen.
Socialisme is afgunst vermomd als mededogen, opgelegd met tirannie in de kleren van tolerantie.

Yopii
Berichten: 17878
Lid geworden op: zo nov 06, 2016 10:14 am

Re: Is opleiden een vorm van kindermishandeling?

Bericht door Yopii » vr mei 28, 2021 10:55 am

Ze verdienen er geld mee.
Nederlandse clubs profiteren als opleidingsclub vaak wel van deze solidariteitsbijdrage. Het is zelfs zo dat een aantal amateurclubs in Nederland hier goed aan hebben verdiend. Zo voetbalde Arjen Robben op twaalfjarige leeftijd nog een jaar bij VV Bedum. VV Bedum heeft hierdoor bij elke transfer van Arjen Robben een aandeel van 0,25% in de transfersom gehad. Aangezien Arjen Robben meerdere keren een miljoenentransfer heeft gemaakt, heeft VV Bedum dit naar verluidt bijna €200.000,- opgeleverd.

Quick Boys uit Katwijk heeft het nog beter voor elkaar gehad. Bij deze club heeft Dirk Kuyt tot en met zijn zeventiende verjaardag gespeeld. Veel opleidingsjaren, dus een hoge solidariteitsbijdrage. Quick Boys deelde voor 2% mee in de transfer die Kuyt maakte van Feyenoord naar Liverpool. Aangezien de transfersom €13,25 miljoen bedroeg, ontving Quick Boys een bedrag van €269.000,- aan solidariteitsbijdrage. Dat Quick Boys een tribune naar Dirk Kuyt heeft vernoemd, is dus niet meer dan logisch.
Clubs als Zeeburgia en Alphense Boys hebben veel spelers bij BVO's lopen. Ze hopen natuurlijk op een nieuwe Robben of Kuyt.

Alles draait bij zulke clubs om de selectieteams. De lagere teams worden getraind door goedbedoelende vaders.

Ajax Rules
Berichten: 31179
Lid geworden op: do jul 22, 2004 9:15 pm

Re: Is opleiden een vorm van kindermishandeling?

Bericht door Ajax Rules » vr mei 28, 2021 12:51 pm

Yopii schreef:
vr mei 28, 2021 10:55 am
Ze verdienen er geld mee.
Ik kan me bijna niet voorstellen dat dat een verdienmodel is als ik die opbrengsten lees en het tegen de effort en kosten leg.
Socialisme is afgunst vermomd als mededogen, opgelegd met tirannie in de kleren van tolerantie.

Yopii
Berichten: 17878
Lid geworden op: zo nov 06, 2016 10:14 am

Re: Is opleiden een vorm van kindermishandeling?

Bericht door Yopii » vr mei 28, 2021 4:33 pm

Clubs die dit niet doen zijn noodlijdend. En niet echt aantrekkelijk ook

Ajax Rules
Berichten: 31179
Lid geworden op: do jul 22, 2004 9:15 pm

Re: Is opleiden een vorm van kindermishandeling?

Bericht door Ajax Rules » vr mei 28, 2021 4:38 pm

Yopii schreef:
vr mei 28, 2021 4:33 pm
Clubs die dit niet doen zijn noodlijdend. En niet echt aantrekkelijk ook
Amateurclubs die dit niet doen (99%) zijn noodlijdend?
Socialisme is afgunst vermomd als mededogen, opgelegd met tirannie in de kleren van tolerantie.

Yopii
Berichten: 17878
Lid geworden op: zo nov 06, 2016 10:14 am

Re: Is opleiden een vorm van kindermishandeling?

Bericht door Yopii » vr mei 28, 2021 9:58 pm

Dat speelt al jaren, amateurclubs hebben het moeilijk.

Plaats reactie