Oranje vrouwen

Al het nieuws over onze nationale helden

Moderator: mods

Gebruikersavatar
Jinne
Site Admin
Berichten: 12258
Lid geworden op: ma sep 22, 2003 11:05 am
Locatie: Amsterdam, Holland
Contacteer:

Re: Oranje vrouwen

Bericht door Jinne » di aug 02, 2022 9:57 am

Als coach moet je er eerst tussen komen. Het poeltje is vaak vrij klein waar clubs uit kiezen. Maar als je er eenmaal tussen zit dan kan je in 7 sloten tegelijk stappen en nog weer een nieuwe club vinden (Maaskant, Steijn, Vd Brom, Hyballa, etc.) .
He's not the Messiah. He's a very naughty boy!

Gebruikersavatar
999
Berichten: 55331
Lid geworden op: do sep 25, 2003 6:53 pm

Re: Oranje vrouwen

Bericht door 999 » di aug 02, 2022 10:17 am

In Het Vizier
Bondscoach Wiegman wil geen heldin zijn
author avatar
Door MARCEL VAN DER KRAAN

Updated 1 uur geleden
2 uur geleden
in COLUMNS

Kijkt u eens naar dit rijtje: Ruud Gullit, Martin Jol, Guus Hiddink, René Meulensteen, Louis van Gaal, Ronald Koeman, Dick Advocaat, Frank de Boer en Erik ten Hag. Negen Nederlandse trainers zijn als voetbalcoach beland op het hoogste niveau in Engeland, in de Premier League. Meer niet, in een ruim een kwart eeuw.


En toen kwam er een vrouw: Sarina Wiegman. Die is in één klap populairder geworden dan al die grote Nederlandse trainers bij elkaar.
Nergens op straat, niet in Manchester, niet in Londen en niet in Liverpool gaan ze staan dansen bij het horen van de naam van een van hun vroegere Nederlandse coaches. Niemand kon de hemel bestormen, al moeten we dat bij Erik ten Hag natuurlijk nog afwachten.

Maar allemachtig, wat heeft die blonde dame uit het Westland in recordtijd voor elkaar gekregen. Een Europese titel winnen als Nederlandse bondscoach was tot zondag alleen Rinus Michels (1988) en Wiegman zelf gelukt. Maar het dan ook nog doen in hét voetballand op deze aardbol zorgt voor zulke uitbundige taferelen, dat Trafalgar Square in Londen maandagmiddag bij de huldiging uit zijn voegen barstte.

Het doet meteen de vraag rijzen waarom het Wiegman gelukt is om aan de torenhoge verwachtingen van 55 miljoen Engelsen te voldoen en al die Nederlandse mannelijke coaches het niet is gelukt om in Engeland grote trofeeën te veroveren. Oké, Gullit, Hiddink en Van Gaal wonnen de FA Cup, maar nooit een landstitel of een Europese hoofdprijs met hun Engelse club.

"Nederigheid vinden Engelsen het mooist"
In een mooie gastcolumn op onze sportpagina’s onthult de Britse sportjournaliste Kathryn Batte dat de Engelse voetbalbond (FA) het nooit zal toegeven, maar men had Wiegman aangesteld en bijna een half miljoen euro per jaar toegezegd om Engeland Europees kampioen te laten worden. Dat moest gewoon gebeuren. Ze stond dus stiekem wel degelijk onder druk maar dat was geen seconde te merken tijdens het hele toernooi.


Misschien zit het in de nuchterheid en het nederige van Wiegman. We gaven gisteren de opdracht aan een van onze voetbalverslaggevers om de man van de bondscoach, Marten Glotzbach die zelf voetbaltrainer bij de amateurclub HBS is, te interviewen. Hoe kijkt hij nou naar het succes van zijn vrouw?

Zijn antwoord aan onze man: ’Hallo Robin, wij zijn nu naar de huldiging en gaan daarna weer verder. Dus laat de kranten graag over aan Sarina en blijf daar verder buiten. Groet!’ Allesbehalve een gezin dus dat munt wil slaan uit bekendheid of op zoek is naar roem.

Met z’n allen creëren we graag helden. Maar Wiegman wil helemaal niet in die categorie thuishoren. Ze is het liefst één met haar meiden en dat straalde ze wekenlang uit. En laten ze die nederigheid in het Verenigd Koninkrijk nu net het allermooiste en de sleutel tot succes vinden. Daar kunnen sommige coaches nog iets van leren.

Wie ?. :smallgrin.gif: De T.

Plaats reactie