Verdachte gokomzet eredivisie

Club informatie van de afgelopen seizoenen
Plaats reactie
Gebruikersavatar
999
Berichten: 58872
Lid geworden op: do sep 25, 2003 6:53 pm

Verdachte gokomzet eredivisie

Bericht door 999 » za mar 10, 2007 8:18 am

ONBEKENDEN ZETTEN 1,1 MLN. IN OP DUEL FC GRONINGEN-NAC

Verdachte gokomzet eredivisie

AMSTERDAM, zaterdag

Bij het competitieduel FC GroningenNAC (3-1) van afgelopen zaterdag is voor enorme bedragen gegokt op de uitkomst van de ontmoeting.

Waar een dergelijk duel bij het internetgokbedrijf Betfair in Engeland doorgaans een omzet genereert van zo’n 50.000 tot 60.000 euro, steeg de inzet nu naar ruim 1,1 miljoen euro, twintigmaal zoveel als normaal.

Volgens woordvoerder Tony Calvin van Betfair verdacht veel, maar in tegenstelling tot een ingewijde in het gokcircuit wilde hij niet spreken van een ’verkochte’ wedstrijd. ,,Omdat we daarvoor geen bewijs hebben.”

KNVB-directeur Henk Kesler heeft de overkoepelende organisatie van nationale loterijen – Betfair is hier trouwens niet bij aangesloten – inmiddels onderzoek laten doen. „Ons is niets gebleken van omkoping of het verkopen van FC Groningen-NAC. We hebben alle rapporten van KNVB-afgevaardigden bestudeerd en evenmin iets gevonden.”

VERDACHT: FC GRONINGEN-NAC

Extreem hoge omzet van ruim 1,1 miljoen euro bij internetgokbedrijf Betfair

AMSTERDAM, zaterdag

IN DE LUWTE van het Europese competitievoetbal speelden FC Groningen en NAC zaterdagvond hun wedstrijd in de Nederlandse eredivisie. Niets bijzonders. FC Groningen won met 3-1. Na een 1-0 voorsprong ging doelman Edwin Zoetebier vlak voor de start van de tweede helft naar het gras, na geraakt te zijn door een voorwerp, gegooid uit de tribune. Hoewel niets werd gevonden, vertelde de bult op het Volendamse hoofd het verhaal. NAC kwam nog terug tot 1-1. Via Erik Nevland en een strafschop van Koen van de Laak – Mike Zonneveld maakte een domme overtreding in het strafschopgebied en kreeg terecht rood van scheidsrechter Dick Jol – won de ploeg van Ron Jans voor het eerst sinds drie maanden weer eens in het eigen stadion Euroborg.

Niets aan de hand. Bij het reguliere gokkanaal in Nederland, Toto-select geven de inzetten en quoteringen niets bijzonders te zien. FC Groningen doet het iets beter dan NAC en in totaal wordt in Nederland voor 6000 euro gespeeld. De Denen zijn goklustiger en zetten het meeste op FC Groningen-NAC: 10.000 euro.

Veel gokkers op voetbalwedstrijden spelen echter niet bij Toto-select vanwege de slechte quoteringen. Elders, vooral via het internet, valt vaak veel meer te verdienen met het goed voorspellen van de uitslag van een wedstrijd. Marktleider in de wereld van het internetgokken is Betfair, een van origine Brits bedrijf. Het stelt zich niet op als ’bookmaker’, maar als intermediair tussen de gokkers. Vraag en aanbod komen bij Betfair bij elkaar en het bedrijf brengt daarvoor 5% van de netto-opbrengst in rekening bij de winnaar.

FC Groningen-NAC is geen bijzondere wedstrijd, ook niet voor de spelers van Betfair. Een omzet van 60.000 euro is ongeveer het maximum voor zo’n potje. Ter vergelijking: het volume bij Betfair afgelopen zondag bij Heracles-ADO Den Haag was 53.000 euro, FC Utrecht-AZ 57.000 euro, Feyenoord-Roda JC 105.000 euro en Ajax-Heerenveen is koploper met 335.000 euro.

Bij een Nederlandse beroepsspeler, hij verdient zijn boterham met het gokken op wedstrijden bij Betfair, gingen zaterdag alle bellen rinkelen. FC Groningen-NAC genereerde plots enorme omzetten. De teller bij Betfair stond om 20.00 uur, bij het sluiten van de markt en het beginsignaal van de wedstrijd in Euroborg, stil op ruim 1,1 miljoen euro. „Een extreme omzet”, reageert KNVB-directeur Henk Kesler als hij geconfronteerd wordt met het bedrag. In het gokcircuit staat zo’n wedstrijd dan allang te boek als ’verkocht’.

Niet zo vreemd. Op een zelfde manier kwam vorig jaar het Belgische omkoopschandaal aan het licht. Gokkers gebruikten Betfair om grote winsten veilig te stellen bij onbeduidende competitieduels in België, terwijl op de achtergrond de Chinese zakenman Ye allerlei spelers omkocht om tot gewenste einduitslagen te komen. De ingewijde: „Bij zo’n hoge inzet als bij FC Groningen-NAC weet ik genoeg. Trouwens, als bij Betfair voor 1,1 miljoen wordt gespeeld, dan is in Azië buiten ons gezichtsveld voor een veelvoud van dat bedrag gespeeld op FC Groningen-NAC.”

Kesler startte afgelopen maandag direct een onderzoek. „Wij zijn aangesloten bij een overkoepelende organisatie van Europese loterijen en hebben die ervan in kennis gesteld. Zij hebben niets geconstateerd: geen extreme volumes en geen afwijkende quoteringen.” Bij deze organisatie zijn evenwel geen internetgokbedrijven aangesloten. Ook Betfair niet. Woordvoerder Tony Calvin van het Britse bedrijf. „Wij sluiten wel deals met onder andere voetbalbonden om al onze informatie door te geven zodat zij bij ongeregeldheden kunnen ingrijpen. Na het omkoopschandaal in België hebben wij zo’n overeenkomst met de Belgische voetbalbond. Niet met Nederland.”

Henk Kesler ziet daar vooralsnog het nut niet van in. „Wij zijn aangesloten bij die andere organisatie. Nee, ik ga na deze informatie ook niet bij Betfair langs om alle specificaties op te vragen. Ik kom net terug van vakantie en heb wel wat anders te doen. Daarnaast kan ik met niet voorstellen dat wedstrijden in Nederland worden verkocht; ik geloof er gewoon niet in. Heb ik ook altijd gezegd bij de vermeende omkoping bij ADO Den Haag, wat eind vorig seizoen naar buiten werd gebracht.”

Volgens woordvoerder Calvin van Betfair zou de KNVB er juist wel verstandig aan doen om met Betfair in zee te gaan. „Ons aanbod is ook nog steeds van kracht. Medio vorig jaar hebben wij de KNVB daarover benaderd, maar niets vernomen.”

Overigens was Calvin op de hoogte van de buitenproportionele omzetten bij FC Groningen-NAC. „Ja, die ruim 1,1 miljoen euro valt helemaal uit de toon. Wij hebben ook een waarschuwingssysteem, maar dat reageert niet op volumes. Vandaar is die extreme inzet in eerste instantie langs ons heen gegaan. Inderdaad weten wij precies wie er hebben gespeeld. Ik kan niet meer zeggen dan dat er twee partijen voor grote bedragen tegen elkaar hebben gespeeld. Ja, de KNVB zou die namen hebben gekregen als er sprake zou zijn geweest van een deal tussen de Nederlandse voetbalbond en Betfair.”

Calvin wil het stempel ’verkocht’ niet op FC GroningenNAC plakken. „Omdat ik het niet weet. Wij hebben daar geen zicht op; Betfair doet niet meer dan bemiddelen tussen partijen, tussen vraag en aanbod. Blijft staan dat de omzet verdacht hoog is met ruim 1,1 miljoen euro tegen normaal zo’n 50.000 tot 60.000 euro. Maar omzet vertelt niet het hele verhaal.”

Bij Betfair kijken ze ook niet op van 1,1 miljoen euro, want dat bedrag valt bijvoorbeeld in het niet bij de inzet van 12 miljoen euro bij West Ham United-Tottenham Hotspur afgelopen zondag in de Premier League. Een wedstrijd waarbij de ploeg van Martin Jol een 3-2 achterstand omboog in een 3-4 overwinning door doelpunten in de 89e en 90e minuut. Calvin: „Betfair kijkt voornamelijk naar quoteringen. Hebben we het vermoeden dat er iets niet in de haak is, sluiten we de wedstrijd direct. Dan kan je niet meer inzetten.”

FC Groningen-NAC viel niet in die categorie, leerde Calvin van Betfair na onderzoek. „De quoteringen schommelden tussen 1.83 en 2.38 tegen 1 euro voor een zege van de Groningers. De opening zat tussen die twee quoteringen, daarna liep deze op naar 2.38 om vervolgens naar 1.83 te dalen. Redelijk normale quoteringen, geen extreme schommelingen en vandaar hebben we die wedstrijd niet voortijdig gesloten.”

Het verhaal daarachter is simpel volgens de ingewijde. „Is een wedstrijd verkocht, dan moet je die natuurlijk niet kapotmaken, maar juist openhouden. Spelen met vraag en aanbod. Als je bijvoorbeeld ineens 400.000 euro inzet op winst voor FC Groningen tegen NAC, dan vliegt de quotering omlaag. En je hebt kans dat ze de wedstrijd schrappen. Het is de kunst om eerst op te drijven naar een hoge quotering en dan zo veel mogelijk te pakken.”

In het gokcircuit weet iedereen welke praktijk wordt gehanteerd. Het is volgens het circuit ook naïef te veronderstellen dat in Nederland niets gebeurt omdat niets uitlekt of niet goed wordt onderzocht. „De KNVB heeft zoiets liever niet aan z’n fiets hangen. Maar als afgelopen twee seizoenen omkopingszaken in Italië, België en Duitsland aan de oppervlakte zijn gekomen, kan zoiets in ons land net zo goed gebeuren”, weet de ingewijde. „Ook Nederlandse voetballers zitten toch wel eens krap bij kas of in financiële problemen?”

KNVB-directeur Henk Kesler: „Misschien dat ik later nog eens contact opneem met Betfair.”


Omkopen in Nederland

AMSTERDAM, zaterdag

KNVB-directeur Henk Kesler gelooft er niet in. Omkopen in Nederland? Uitgesloten!

Toch zijn ook Nederlandse voetballers niet roomser dan de paus. Ooit werd doelman Wim Landman betrapt en hij staat niet alleen. De volgende voorbeelden zijn al eerder in deze rubriek aangekaart, maar het kan geen kwaad het geheugen even op te frissen.

Zo moest in 1964 het tweede elftal van het toenmalige Holland Sport winnen van Alkmaar 2 (de voorloper van AZ) om kampioen bij de reserves te worden. Voor de wedstrijd meldde zich een Scheveningse zakenman bij de kleedkamer van Alkmaar en beloofde vier spelers enkele honderden guldens als ze zich tijdens het duel rustig zouden houden. Omdat deze voetballers het met een premie van maximaal vijftig gulden moesten doen, waren ze zo om. Eén van hen (hij wil nog steeds anoniem blijven) herinnert zich: „Ik heb uiteindelijk niks verkeerd hoeven te doen, omdat Holland Sport ons wegspeelde. Hoewel we met 5-0 verloren, hebben we die zakenman toch om ons geld gevraagd. Dat tikte hij keurig af en daarna hebben we de hele selectie op de chinees en een avondje stappen getrakteerd.”

Helaas voor het kwartet werden ze door een medespeler verlinkt en door de club op nonactief gesteld. Het waarom van deze sanctie heeft de club altijd binnenskamers weten te houden.

Ook op 24 maart 1998 rees er twijfel over in hoeverre Nederlanders brandschoon zijn. Voor de eerste-divisiewedstrijd Helmond Sport-Haarlem kreeg TELESPORT de tip, dat één van de Helmondse spelers door een goksyndicaat was omgekocht. De voetballer had zware schulden en was daardoor chantabel geworden. De tipgever vertelde dat het lijdend voorwerp met een revolver tegen het hoofd te horen had gekregen dat hij moest zorgen dat de wedstrijd in een gelijkspel zou eindigen.


Het werd uiteindelijk 1-1 en de speler leek er inderdaad met de pet naar te gooien. Zo liep hij bij het doelpunt van Haarlem zelfs bij de actie vandaan. Alleen had niemand het in de gaten.

Desondanks heeft deze affaire nooit de kolommen van de krant gehaald. Uiteindelijk wilde niemand openlijk getuigen en wat restte waren de waarneming en de interpretatie daarvan van een journalist.

Intussen bleken alle gegevens van de tipgever ragfijn te kloppen. De speler in kwestie had inderdaad zware gokschulden, speelde als een krant, deed op het moment van de tegengoal opvallend weinig en de wedstrijd eindigde in het vooraf ‘geëiste’ gelijkspel.

Maar zonder getuigen is er geen zaak.

De T.

Gebruikersavatar
generaal
Berichten: 7500
Lid geworden op: ma jan 30, 2006 12:43 pm

Bericht door generaal » za mar 10, 2007 8:57 am

De generaal heeft het dus nog niet zo vreemd bekeken :).

Gebruikersavatar
999
Berichten: 58872
Lid geworden op: do sep 25, 2003 6:53 pm

Bericht door 999 » za mar 10, 2007 7:44 pm

KNVB vraagt OM forse gokinzet te onderzoeken

ZEIST - De KNVB vraagt het OM maandag een forse gokinzet van 1,1 miljoen euro op het duel FC Groningen - NAC (3-1) te onderzoeken. De woordvoerder van de KNVB heeft dit gezegd. „We gaan er vanuit dat ze zich daarbij op het internetgokbedrijf Betfair gaan richten”, aldus de zegsman. „We hebben intern onderzoek verricht en daarbij zijn geen onregelmatigheden geconstateerd. Maar de KNVB is geen opsporingsapparaat. Het lijkt ons daarom het beste dat een onafhankelijke instantie de zaak onderzoekt.

De inzet bij Betfair op de wedstrijd van vorige week zaterdag was zo'n twintig keer groter dan normaal. Nadat de KNVB hierop werd gewezen heeft de bond de zaak uitvoerig onderzocht. De wedstrijdformulieren en wedstrijdbeelden werden bekeken. Ook is er overleg geweest met de directie van de Toto, maar er zijn geen bewijzen voor omkoping gevonden.

„Zo'n onderzoek doen we altijd bij dit soort signalen, maar er is niks opmerkelijks geconstateerd. We hebben ook geen melding gehad van het early-warningsystem, waar we bij zijn aangesloten. Dit systeem signaleert uitzonderlijke weddenschappen.”

Betfair biedt de voetbalbonden ook de gelegenheid om informatie door te geven bij ongeregeldheden. Het bedrijf heeft met de Belgische bond zo'n overeenkomst na het omkoopschandaal van vorig jaar. Daarbij werd Betfair gebruikt om te gokken op wedstrijden waarvan de Chinees Ye spelers en trainers had omgekocht. De KNVB werkt echter niet met Betfair samen. „Betfair wil al jaren een contract met ons afsluiten, maar daar zien we de meerwaarde nu nog niet van in”, aldus de zegsman van de bond.
De T.

Gebruikersavatar
999
Berichten: 58872
Lid geworden op: do sep 25, 2003 6:53 pm

Bericht door 999 » zo mar 11, 2007 9:01 am

Gokomzet Groningen en NAC weer normaal


AMSTERDAM, zondag
Na de gigantische gokomzet van 1,1 miljoen bij FC Groningen-NAC vorige week - de KNVB verzoekt het Openbaar Ministerie dit te onderzoeken – waren de inzetten bij de duels van de twee betrokken clubs gisteren weer genormaliseerd. De omzet bij NAC-Heracles Almelo bedroeg 40.000 euro en bij Willem II-FC Groningen bleef de teller van het Britse internetgokbedrijf Betfair steken op 25.000 euro. Normale bedragen voor reguliere competitieduels van deze clubs.

Hoewel intern onderzoek van de voetbalbond geen onregelmatigheden aan het licht bracht bij FC Groningen-NAC (3-1) neemt KNVB-directeur Henk Kesler morgen toch contact op met de officier van Justitie. Om zodoende inzage te krijgen in de boeken van Betfair. ,,Wij zijn geen opsporingsinstantie”, aldus Kesler. ,,Ik vermoed trouwens dat Betfair met deze publiciteit tracht de KNVB aan tafel te krijgen voor een deal zoals is gesloten met de Belgische voetbalbond.” Het bedrijf licht de Belgische bond in als ze onraad vermoedt. Kesler: ,,Daar zie ik niets in. Verder geloof ik nog altijd niet dat in Nederland duels worden verkocht en hou ik vol dat dit een storm in een glas water is.”


NAC steunt het initiatief van de KNVB om te komen tot een onafhankelijk onderzoek. NAC-directeur Theo Mommers heeft geen enkele indicatie gevonden, wat duidt op fraude rond het duel in Groningen. Wel zei Mommers intern navraag te doen.


In september vorig jaar benadrukte de voetbalbond bij een vergadering met de clubs nog eens dat het spelers verboden is te gokken op wedstrijden, waar zij zelf bij betrokken zijn. Overigens waren de gisteren in Telesport genoemde namen en momenten, evenals de foto, niet bedoeld ter verdachtmaking.
De T.

Plaats reactie