Uitgaven eredivisie: 400 miljoen euro

Club informatie van de afgelopen seizoenen
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Duke
Site Admin & AT EC 2016 winner
Berichten: 33768
Lid geworden op: ma apr 19, 2004 10:09 am

Uitgaven eredivisie: 400 miljoen euro

Bericht door Duke » do jul 31, 2008 11:28 am

Uitgaven eredivisie: 400 miljoen euro
Door TIJANI GOULLET

ROTTERDAM - De eredivisieclubs geven ten opzichte van vorig jaar 31,9 miljoen euro meer uit. Dat is de sterkste groei sinds het seizoen 2001-02. Toen stegen de totale uitgaven met 46,7 miljoen euro. Slechts bij drie clubs (Ajax, AZ en PSV) is er geen groei te zien.

De meeste clubs rekenen op een kleine winst. Alleen ADO Den Haag denkt komend voetbaljaar twee miljoen euro verlies te maken.

In vergelijking met vijf seizoenen geleden stijgen de begrotingen van eredivisieclubs met bijna honderd miljoen euro. Toen gaven de achttien clubs 306,1 miljoen euro uit. Nu is dat 403,0 miljoen. Ten opzichte van tien seizoenen is de begroting van de eredivisie zelfs bijna verdubbeld. In het voetbaljaar 1999-2000 spendeerden de achttien ploegen 'slechts' 215,0 miljoen euro.

Die ontwikkeling is vooral te danken aan de steeds hogere tv-opbrengsten. Al is het nog niet helemaal duidelijk wat het nieuwe tv-kanaal, Eredivisie Live, gaat opleveren.

Clubs hebben niet langer een geheel nieuw stadion nodig om meer inkomsten te genereren. Een uitbreiding van het huidige onderkomen levert al tonnen en soms zelfs miljoenen extra geld op. Heerenveen heeft het Abe Lenstra-stadion de afgelopen jaren al vijf keer uitgebreid. En steeds stroomde het stadion vol. Mede hierdoor stijgt de begroting van de Friese club de afgelopen jaren steeds met zo'n drie miljoen euro. Dankzij grote transfers (Afonso Alves, Miralem Sulejmani, Gianni Zuiverloon) haalde Heerenveen het laatste jaar ongeveer 40 miljoen euro binnen.

In Enschede werken ze niet in kleine stappen. Daar is het Arke Stadion getransformeerd tot de Grolsch Veste. De capaciteit is bijna verdubbeld. Hierdoor kunnen 24.000 mensen de thuiswedstrijden van FC Twente bezoeken. In de toekomst wil de ambitieuze Champions League-deelnemer naar een accommodatie van 40.000 plaatsen, zodat er ook UEFA Cup-finales gespeeld kunnen worden.

Belangrijk is dat het aantal skyboxen in het verbouwde stadion verdubbeld zijn. Gefortuneerde sponsors brengen veel geld in het laatje, waardoor FC Twente de grootste groei in de eredivisie laat zien. De Enschedese club gaat van 16,5 miljoen vorig jaar naar 28,0 miljoen euro. Dat is een stijging van liefst 11,5 miljoen euro. Geen enkele eredivisieclub groeide in de laatste vijf seizoenen zó sterk.

FC Twente heeft zelfs rekening gehouden met een winst van één miljoen euro. Er is voorzichtig begroot.

De clubleiding heeft alleen de inkomsten van de voorronde Champions League en één ronde UEFA Cup meegenomen. Wanneer het hoofdtoernooi van de Champions League wordt bereikt, stroomt aan startgeld alleen al vier miljoen euro richting Enschede. Met een begroting van 28 miljoen euro komt FC Twente op gelijke hoogte met AZ en Heerenveen.

PSV, vorig seizoen nog met tien miljoen euro de grootste stijger, geeft twee miljoen euro minder uit. De Eindhovense club hoopt door het zuinig aan te doen eindelijk winst te maken. Financieel manager Frans Willems rekent op een winst van 4,3 miljoen euro. ,,We willen beter op de centen letten,'' zegt Willems. ,,Zo zijn de kosten voor spelers omlaag gegaan.''

De inkomsten voor komend seizoen kunnen voor PSV hoger uitvallen wanneer FC Twente het hoofdtoernooi van de Champions League niet haalt. In dat opzicht werd de landskampioen de afgelopen jaren steeds door Ajax geholpen. Niet voor niets zei Adrie van Kraaij, technisch manager van de Eindhovense club, onlangs dat Ajax de grootste sponsor is van PSV.

Willems denkt dat het financiële plafond van de landskampioen nog niet is bereikt. ,,We kunnen stappen zetten op tv- en sponsorgebied. Een stadionuitbreiding behoort ook tot de mogelijkheden.''

Opvallend is dat van de top-4 behalve PSV ook de begroting van Ajax en AZ niet stijgt. Bij Ajax denken ze ongeveer evenveel geld uit te geven als vorig jaar. Tegenvaller is het missen van Champions League-voetbal.

Ook bij AZ wordt het mislopen van Europees voetbal node gemist. In Alkmaar gaat de begroting met twee miljoen euro omlaag. De capaciteit van het pas gebouwde DSB Stadion is gelijk gebleven. Bovendien waren de thuiswedstrijden vorig jaar al uitverkocht.

Feyenoord is de enige topclub die meer geld kan uitgeven. De Rotterdamse club spendeert 7,3 miljoen euro meer dan vorig seizoen. Daarmee is Feyenoord na FC Twente de grootste stijger wat betreft de uitgaven. De vooruitgang is vooral te danken aan de extra zakelijke vakken. Bovendien speelt Feyenoord in tegenstelling tot vorig jaar nu wel Europees voetbal.

Maar zelfs de Kuip kun je maar tot op een bepaalde hoogte uitbaten. Daarom lanceerde Feyenoord eerder dit jaar een plan voor een nieuw stadion. In 2016 wil Feyenoord met een begroting van honderd miljoen euro werken.

Een opvallende trend in de eredivisie is ook dat steeds meer clubs de horeca in eigen beheer nemen.

FC Groningen gaat het verst. De noordelijke club heeft een eigen beveiligingsbedrijf, een eigen mediabureau en een eigen kledinglijn. ,,Hiervoor gingen de marges naar onze kledingsponsor Umbro, nu doen we het zelf,'' zegt directeur Hans Nijland over de kledinglijn.

FC Groningen kan 1,9 miljoen euro meer uitgeven dankzij de uitbreiding van de Euroborg. De roterende boarding levert de club bijna een half miljoen euro meer op. Een trend die andere clubs met argusogen aanschouwen.
Begrotingen eredivisie: Ajax aan kop
Door TIJANI GOULLET

ROTTERDAM - Ajax en PSV blijken nog altijd verreweg de clubs met de grootste begroting van de eredivisie. Feyenoord staat stevig op plek drie, terwijl FC Twente, SC Heerenveen en AZ de subtop vormen.

Vooral Twente maakte een enorme grote stap omhoog. Met een begroting van 16,5 miljoen naar 28 miljoen verdubbelde de club uit Enschede deze bijna. Heerenveen is zeer constant met een stijging van twee, drie tot vier miljoen per jaar. AZ moet iets gas terugnemen na een zeer teleurstellend seizoen.

Na de drie laatstgenoemde clubs volgt een tweede subtop met FC Groningen, FC Utrecht en Vitesse. NAC, NEC, Willem II, ADO Den Haag en Roda JC vormen de grote middenmoot. Sparta, De Graafschap en Heracles behoren tot de armste clubs in de eredivisie, maar promovendus FC Volendam spant de kroon met 5,1 miljoen. Een overzicht.

Ajax mag als beursgenoteerd bedrijf de begroting niet geven. De schatting is dat de uitgaven ongeveer gelijk blijven aan vorig seizoen. De Amsterdamse club had een stap kunnen maken wanneer het zich had gekwalificeerd voor de Champions League. In de afgelopen jaren is de begroting steeds rond de 65 miljoen euro blijven hangen.

PSV verdiende de afgelopen jaren veel geld in de Champions League. Zeker omdat Ajax niet in het hoofdtoernooi kwam, waardoor de afdracht van de UEFA groter werd. De Eindhovense club maakte echter geen winst. Daar moet nu verandering in komen. PSV gaat dan ook minder geld uitgeven.

Feyenoord zag de begroting de afgelopen twee seizoenen steeds dalen. Komend voetbaljaar mag de penningmeester eindelijk meer geld uitgeven. De Rotterdamse club heeft echter nog een grote achterstand op Ajax en PSV. Meevaller is dat AZ, dat de afgelopen jaren flinke stappen maakte, niet dichterbij is gekomen.

Het Abe Lenstra-stadion is de melkkoe van Heerenveen. Elk jaar is er wel een verbouwing. En steeds weer stroomt het stadion vol. Ook de sponsors lopen warm voor de Friese club. Dankzij de lucratieve transfers van de afgelopen tijd heeft Heerenveen ook nog eens een positief eigen vermogen. Weinig eredivisieclubs kunnen dat zeggen.

Dankzij het DSB Stadion kon AZ vorig jaar liefst negen miljoen euro meer uitgeven dan een seizoen eerder. Het stadion zit ook vol, waardoor alleen een uitbreiding van de accommodatie. Die plannen zijn er ook. Voor komend seizoen is het mislopen van Europees voetbal een financiële tegenvaller.

De groei van de begroting van FC Twente was de afgelopen vier seizoenen flink, komend seizoen is die explosief. De grote uitbreiding van het stadion heeft daar voor het grootste gedeelte voor gezorgd. Ook het in eigen beheer nemen van de horeca levert extra geld op voor de Enschedese club.

Weinig clubs die zo inventief zijn als FC Groningen. De noordelijke club houdt zich niet alleen met voetbal bezig, maar stort zich ook op de media-, schoonmaak- en beveiligingsbranche. Pijler onder het succes is de Euroborg, dat met 2.700 plaatsen is uitgebreid. Directeur Nijland: ,,Ondanks de dalende tv-gelden zijn we er trots op dat we zo’n begroting kunnen presenteren.’’

FC Utrecht noteert komend voetbaljaar de grootste groei in de laatste vijf seizoenen. Belangrijkste reden is dat de club voor Frans van Seumeren is overgenomen. Hij betaalde 16 miljoen euro voor 63 procent van de aandelen. De afgelopen jaren had FC Utrecht problemen om de begroting sluitend te krijgen. Nu lijkt dat met de nieuwe eigenaar geen probleem.

Vitesse had afgelopen seizoen met een begrotingstekort te maken. Dankzij een regeling met de gemeente werd de club gered. Komend seizoen denkt Vitesse 200.000 euro winst te maken. De Arnhemse club haalt meer inkomsten binnen via sponsoring, aan de andere kant stijgt de spelersbegroting.

De deelname in de Intertoto heeft NAC alleen maar geld gekost. De inkomsten denkt de Bredase club te halen door het in eigen beheer nemen van de horeca, waardoor er geen marges hoeven worden afgestaan aan een extern bedrijf. De grote stappen moeten worden gemaakt bij een geplande stadionuitbreiding.

NEC kan volgens algemeen directeur Jacco Swart in het huidige stadion niet groeien. ,,Daarom willen we het Goffert Stadion over drie jaar uitbreiden naar 20.000 plaatsen. Ook moet er een topsporthal komen. In dat geval gaan we richting de 20 miljoen euro,’’ aldus Swart.

Willem II presteerde de afgelopen jaren onder verwachting. Dat vertaalde zich ook in minder inkomsten. De clubleiding heeft de schade weten te beperken. Voorzitter Verbunt: ,,We zijn zelfs in staat geweest om het eigen vermogen bijna te verdrievoudigen. Ik geloof dat maar vijf of zes eredivisieclubs ons dat kunnen nazeggen’’

Roda JC is qua begroting heel stabiel. De Limburgers zitten in de afgelopen vijf seizoenen tussen de 11,5 en 12 miljoen euro. Om toch een grote groei te maken, wil ook de Limburgse club het stadion uitbreiden. Over twee tot drie jaar wil Roda JC naar een begroting van 18 miljoen euro.

De uitgaven bij ADO Den Haag zijn 12 miljoen en de inkomsten 10 miljoen. Vorig jaar is er in de begroting geen rekening gehouden met degradatie. Frans Boogaard, manager algemene zaken: ,,In het reddingsplan is voor komend seizoen rekening gehouden met verlies. De salariskosten in de eredivisie zijn een stuk hoger, ook moeten we enkele investeringen voor het stadion aflossen.’’

Bij nostalgische supporters moet je er niet mee aankomen, maar toch ziet de clubleiding van Sparta geen andere oplossing: de club moet verhuizen, weg van Het Kasteel. Directeur Bonthuis: ,,Of Sparta daalt af naar de eerste divisie, maar dat willen wij uiteraard niet. Of we laten een nieuw stadion bouwen.’’

De Graafschap heeft twee jaar geleden een flinke stap kunnen maken door de promotie naar de eredivisie. Komend seizoen is de groei van 800.000 euro te danken aan meer sponsorinkomsten en aan de verhoging van de prijs van de seizoenkaarten. Op termijn wil De Graafschap een nieuw stadion bouwen.

Heracles werkt met een recordbegroting van 8,5 miljoen euro. Ook in Almelo weten ze dat dat voor de eredivisie niet genoeg is. Daarom wil de club het Polman Stadion met zo’n 3.500 plaatsen uitbreiden. Op die manier hoopt Heracles te groeien naar een begroting tussen de 12 en 15 miljoen euro.

Door de promotie naar de eredivisie kan de begroting van FC Volendam naar 5,1 miljoen euro. Dat is 59,9 miljoen euro minder dan Ajax. Om meer geld binnen te halen hoopt Volendam de tribune tegenover het hoofdgebouw snel te kunnen vernieuwen. Nu mogen daar geen toeschouwers zitten.
www.sportwereld.nl
There is only one difference between a madman and me. I am not mad.

Salvador Dali

Plaats reactie